Királyi ötlet a posta

2015. november 13. postas_nick

Vác, Sopron, Balatonfüred, Székesfehérvár, Budapest-Kiscelli utca, Miskolc, Keszthely és Makó után most ismét Budapesten jártunk, még hozzá a Várban. Bizonyos értelemben akár ezzel is indíthattuk volna műemlék postákat bemutató történetünket, mert azt kevesen tudják, hogy a posta is uralkodói találmány. Amikor ugyanis Mátyás király elfoglalta Bécset, rögvest postautat szerveztetett Buda és a mai osztrák főváros között.

varposta03_pp.jpg

A menetközben kissé háttérbe szoruló postaúthálózatot a 16. században szervezték újjá, s kezdték el ismét rendszeresen használni: lovasfutárok közlekedtek rajta váltott lovakon, egy nap alatt akár 200 kilométert is megtettek. Ennek köszönhetően értesülhetett például Mária királyné is 24 óra elteltével a mohácsi csata elvesztéséről és férje, II. Lajos haláláról. varposta01_pp_ret.jpg

De most ugorjunk vissza a jelenbe: a Várban szépen az épületek sorába simuló postahivatal helyén már a 15. században is álltak házak. Az 1686-os ostrom alatt az egyik épület ugyan megsérült, de a két telket együtt vásárolta meg 1696-ban Waigl Fülöp fakereskedő, majd 1723-ban Schultz János Lőrinc asztalosmester. Ekkor egyesítették a telkeket és építették fel részben a középkori falak maradványait felhasználva a ma látható barokk palota elődjét.

1760-ban de la Motte des Aulnois Ferenc Károly alezredes birtokába került a telek, aki bővítette, majd hamarosan eladta: 1773-ban Beer József Kajetán gyógyszerész tulajdona lett, aki patikát is üzemeltetett az épületben.1865-ben következett az újabb felújítás, ekkor ki is bővítették. A második világháború sem kímélte a házat, komolyabb felújításra 1960 körül került sor újra.

Az utcára nyíló, boltozatos, történelmi hangulatot árasztó posta a turisták számára is helyi látványosságnak számít. A palota felső szintjét a Forster központ lakja, ők a magyar műemlékvédelemért felelős szervezet. Az impozáns terekben korabeli bútorok, festmények találhatók, gyakran rendeznek itt kiállításokat is. varposta08_pp.jpg

 

Fotók: Kovács Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr108076010
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása