Szecessziós posta – A soproni Postapalota

2015. július 09. postas_nick

Sopron egy izgalmas és pezsgő város, amelyről mostanában leginkább a VOLT fesztivál kapcsán hallani. De ha már ott jár az ember, akkor nem árt körbenézni a városban, mert különleges értékekre bukkanhatunk.

sopronposta01_kiss.jpg

Ilyen például a Postapalota is, ami méltán érdemelte ki, hogy a magyaros szecesszió egyik legnagyszerűbb alkotásaként emlegessék. Orth Ambrus és Somló Emil terve alapján 1913-ra épült meg a palota Schármár Károly építész irányításával. Az eltéveszthetetlen belvárosi épület a település egyik nevezetessége lett. Ennek oka, hogy megjelenésében is tekintélyt parancsoló: kiemelkedik a belvárosi épületek sorából, mivel a szomszédos házakhoz képest magasabbra építették. Izgalmas építészeti megoldás, hogy egy impozáns vasbetonszerkezetbe foglalt, 14 méteres fesztávú üvegtető engedi be a napfényt a központi csarnokba.

sopronposta06_kis.jpg

sopronposta09_kis.jpg

A Postapalota olyan közismert épületekkel készült el egy időben, mint a budapesti Széchenyi-fürdő és a fasori evangélikus templom, vagy a keveset emlegetett, de annál szebb látványt nyújtó Eötvös utcai, szintén szecessziós víztorony a 12. kerületben.

A több mint 100 éves műemléképület történetének érdekessége még, hogy alapozásakor találták meg Senecio római kori sírkövét. Ennek felirata bizonyítja, hogy Sopron római kori elődjét Scarbantiának nevezték.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr497612850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása