Makón megállt az idő

2015. november 04. postas_nick

Műemlék postaépületeinket bemutató sorozatunkban éppen a tizedik a makói posta, amelynek láttán tényleg nagyon igaz, hogy megállt az idő. Egyrészt a Posta utcában álló épület óratornyán díszelgő óra tényleg nem működik, mert nem került mögé óraszerkezet. Másrészt viszont a műemléki épület miatt, ami szerencsére még mindig hűen tükrözi vissza az 1920-30-as évek miliőjét, s látványával megörvendezteti a város lakóit.makoposta3.jpg

A makói városvezetés 1925-ben kezdeményezte az Magyar Királyi Kereskedelemügyi Minisztériumnál a posta felépítését. Az állam a telket ingyen kérte, de dr. Nikelszky Jenő akkori polgármester a város rossz anyagi helyzetére hivatkozva a piaci árnál olcsóbb, önköltségen átadott téglákat, valamint ingyen homokkitermelési jogot ígért az államnak. Augusztusra megvolt a telek: az Orsay utcában. A frissen megnyitott utca egyként a neves lótenyésztőről kapta a nevét, majd a II. világháborút követően viselte a Posta utca nevet is, s Vásárhelyi Kálmán kommunista aktivista is volt egy ideig a névadója. 1990-ben döntöttek úgy a makóiak, hogy a Posta utca lesz a végső név, elvégre meghatározó eleme a környezetnek a postahivatal épülete.

makoposta2.jpg

Az építkezést egyébként csak később, 1927 őszén kezdték meg. A tervek szerint készült el a neobarokk stílusú posta- és távírdaépület, 1928. november 15-től fogadta az ügyfeleket. Az élére a mezőtúri postamestert nevezték ki.

Később csak kisebb átalakításokat végeztek el rajta, nagyobb léptékű felújításon a homlokzat esett át a nyolcvanas évek közepén, azt az akkori Országos Műemléki Felügyelőség közreműködésével állították helyre.

 

Fotók: Kovács Olivér

 

Korábban bemutatott műemlék postáinkról itt olvashattok:

Vác

Sopron

Balatonfüred

Székesfehérvár

Budapest-Kiscelli utca

Miskolc

Keszthely

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr288051014
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása