Egy elegáns posta nyomában - Keszthely

2015. szeptember 30. postas_nick

Műemlék postákat bemutató sorozatunkban most Keszthelyre látogatunk. A város története régre nyúlik vissza: elnevezése is feltehetően a latin castellum (vár) szóból származik. A vár, pontosabban a római erőd maradványai még ma is megtekinthetőek pár kilométerrel délre, a mai Fenékpusztán.

keszthelyposta03.jpg

Csak a 15. században kapott mezővárosi rangot, s levélgyűjtőhelye is csak 1836-ban lett, ezt fejlesztették később, 1850-ben lóváltó állomássá és postahivatallá. 1872-től már mint járási székhely működött a város, s gyors ütemű fejlődésbe kezdett. Élénkült az idegenforgalom is.

Keszthely postája először mindössze egy helyiségből állt, s 1898-ra már végképp kinőtte a város főterén található állomást. Ezért új épületről döntöttek, amelyre azonban a különféle egyeztetési procedúrák miatt évtizedekig kellett várni. Végül az I. világháborút követően, 1925-től kapott saját épületet a posta: vásároltak számára egy saroktelket, ahol ma is áll. Az épület terveit Csáky István építészmérnök készítette, az építkezésnek 1930-ban láttak neki. 1931 nyarára lett kész az új postaház, amelyben sokáig még telefonközpont is üzemelt. 1998-ban teljes körű felújítás várt az épületre. 2009-2010-ben pedig nyitott pultossá tették az ügyfélteret, s 2010 őszén restaurálták a homlokzatot is.

keszthelyposta01.jpg

Az elegáns épület megjelenésében felidézi a régi korok hangulatát, korszerű szolgáltatásaival mégis lépést tart a korral.

keszthelyposta05.jpg

 

Fotó: Kovács Olivér

Korábban bemutatott műemlék postáinkról itt olvashattok:

 Vác

Sopron

Balatonfüred

Székesfehérvár

Budapest-Kiscelli utca

Miskolc

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr967869364
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása