Vámkezelés lépésről lépésre

2017. október 30. postas_nick

A csomagküldésről szóló sorozatunkban most a vámkezeléshez érkeztünk. Lássuk, hogyan is zajlik pontosan ez a folyamat!

mti_foto_koszticsak_szilard2.jpg

Az Európai Unión kívülről (például Kína, USA) érkező megrendelt áruküldeményeket vámkezeltetni kell, ezt a feladatot – megbízás alapján – a Magyar Posta végzi el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködve a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában zajlik a küldemények vámkezelése az alábbi módon:

1. A megrendelt áruküldemény beérkezik az országba.

2. A Magyar Posta értesíti az ügyfelet lehetőség szerint SMS-ben és levélben, s bekéri a szükséges papírokat. Elképzelhető, hogy egyes küldemények esetében már a Magyarországra beérkezést megelőzően elektronikus értesítést kap a címzett, amennyiben a feladó ország a Magyar Posta rendelkezésére bocsátja a küldemény adatait. Ebben az esetben a címzett már a küldemény megérkezés előtt átadhatja elektronikusan a vámkezeléshez szükséges adatokat, amellyel gyorsítható a folyamat.

3. Az ügyféltájékoztatóból részletesen kiderül, hogy az adott küldeménytípusnak megfelelően milyen dokumentumokra van szükség. A kitöltendő dokumentumok típusa eltérő magánszemélyek és gazdasági társaságok, vállalkozások esetén!

4. A szükséges dokumentumokat kitöltve és aláírva minden esetben a postaimport@posta.hu e-mail-címre (gazdasági társaságok esetén a postavamugynokseg@posta.hu e-mail-címre) vagy a +36-1-297-1174-es faxszámra kell elküldeni beszkennelve vagy fényképként csatolva.

5. A beérkezett dokumentumok alapján a Magyar Posta Zrt. postai vámügynökségi különszolgáltatás keretén belül kezdeményezi a vámkezelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) .

6. Az ügyfél a vámkezelést végeztetheti postától eltérő vámügynökséggel is a NAV Repülőtéri Igazgatóságán. A Magyar Posta Zrt. a NAV által szabad forgalomba helyezett küldeményt, legkésőbb a következő munkanapon továbbítja a címzett részére.

7. A Magyar Posta küldeményforgalmát a vámhatóság ellenőrzi, és a hatályos vámjogszabályok alapján állapítja meg küldeményenként a vámterhet. Ennek várható összegéről itt találhatók további információk.

8. A Magyar Posta a küldeményhez mellékeli a vámhatározatot, a CN23 vám-árunyilatkozatot, illetve a díjjegyzéket, amely tartalmazza a vámteher összegét és a vámügynöki szolgáltatás díját.

9. A küldeményt a Magyar Posta kézbesíti, miután a címzett a vámterhet és a postai vámügynöki szolgáltatás díját kifizeti.

10. A befizetés igazolásául a Posta számviteli bizonylatot állít ki.

További hasznos tippeket csomagküldéshez és –rendeléshez korábbi cikkünkben is találhatsz, sőt egy csomag életútját is nyomon követheted.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr6912303863
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása