Egy csomag életútja

2017. január 24. postas_nick

Nézzük, mi a teendő, ha feladott csomagunk hollétét szeretnénk megtudni. Csomagküldő sorozatunk folytatódik.     

 

csomag_blog.jpg

Ami nélkül nem csomag a csomag – a legfontosabb adatok

A Magyar Posta Zrt. elsődleges célja, hogy minden rá bízott küldeményt az ügyfelek igényeinek és a szolgáltatásoknak megfelelően kézbesítsen a címzettek részére. Amennyiben mégis előfordul, hogy a csomag nem érkezik meg a várt időben: többféle lehetőség is rendelkezésre áll, hogy kiderítsük, merre jár.

Érdemes odafigyelni, hogy melyek azok a kötelező információk, amelyek nélkül a csomagok beazonosítása és a küldeménykeresés nem lehetséges:

  • feladás helye és ideje
  • csomagazonosító-szám
  • feladó vagy címzett telefonos vagy e-mailes elérhetősége

Azokról a nem könyvelt küldeményekről, amelyek nem rendelkeznek postai azonosítószámmal: nyilvántartást nem vezetünk, azokat a felvétel, feldolgozás és kézbesítés során is regisztrálás nélkül kezeljük. Az ilyen típusú küldemények postai kezelésének vizsgálata, késedelmük, elveszésük okának megállapítása nem lehetséges.

Nyomkövetés

Amennyiben a küldemény nyomon követhető, akkor a Nyomkövetés weboldalunkon, illetve a Magyar Posta mobilalkalmazásában is lehetőség van a küldemény életútjának ellenőrzésére. Így nem kell várnunk arra, hogy információt kapjunk a küldemény aktuális hollétéről: magyar, angol és német nyelven is elérhető nyomkövető rendszerünk naprakész adatokat szolgáltat.

Az nyomkövetéshez a csomaghoz tartozó küldeményazonosítóra van csak szükség, amely feladáskor kerül a csomagra. A postai azonosítószámmal rendelkező küldeményekről a feladást igazoló okirat alapján a feladástól számított 6 hónapon belül lehet küldeménykeresést indítani.

A rendszerbe a csomagazonosító első 13 karakterét kell a keresőmezőbe beírni, majd a Keresés gombra kattintva elindítani a műveletet. Praktikus, hogy egyszerre több azonosítót is beírhatunk a mezőbe, csak figyeljünk oda, hogy az egyes azonosítókat egymástól szóköz, vessző, pontosvessző vagy sortörés karakterek válasszák el! nyomkovetes_kepernyofoto_1.jpg

 A keresés elindítását követően a megjelenő információs ablaknál a csomag aktuális státuszáról kapunk adatokat, de ha a Részletek fület lenyitjuk: a küldemény teljes életútjáról tájékozódhatunk.

Ha kérdés merülne fel, vagy valami nem érthető, akkor nyugodtan böngésszük a Gyakori kérdések rovatot, mert sok praktikus válasszal segíthet minket vagy kereshetjük az ügyfélszolgálatot is.

nyomkovetes_kepernyofoto_2.jpg

Fontos tudni, hogy nem minden küldemény esetén működik a nyomonkövetés!

A következő küldeménytípusokra kereshetünk a nyomkövető rendszerben:
• MPL Üzleti csomag (Például: PB00010122727)
• MPL Netcsomag (Például: PG00001022278)
• Belföldi EMS gyorsposta (Például: BE229803145HU)
• Európa+ csomag (Például: CP123456785HU)
• MPL Europe Standard (Például: JJH30AAAAAPL00000001, JVGL08500001496013471266)
• Nemzetközi EMS gyorsposta (Például: EA004037757HU)
• Értéknyilvánított levél (Például: EL14330000587009)

Nemzetközi küldemények esetén azok nyomkövetése a Magyarországra érkezésük után válik lehetségessé. Így előfordulhat, hogy amennyiben nem látod a külföldről indult küldeményt a rendszerben, az még nagy valószínűséggel nem érkezett be az országba. Amíg a „célországba megérkezett” státuszt nem olvasható, addig a küldemény nincs a Magyar Posta kezelésében.

Ha ajánlott leveled után érdeklődsz, akkor a feladáskor kapott feladóvevénnyel együtt fordulj munkatársainkhoz bármely postán, ott készséggel segítenek a küldeményt illetően! A küldeménykeresés elindításához a feladóvevényen túl a csomag tartalmának és burkolatának leírására is szükség lesz.

A fenti lehetőségeken túl e-mailen, személyesen vagy telefonon is lehet a Magyar Posta munkatársainál érdeklődni. Mindenképpen fontos, hogy a küldemények hatékony beazonosításához elengedhetetlenek a fent is említett adatok!

Korábbi csomagküldési tippjeinket itt olvashatod el!

Ha pedig a mobilapplikációról érdeklődnél: itt találsz még információt!

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr3512064997
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása