Mit tegyek, ha nem tudom átvenni?

2014. október 17. postar

Mindenki ismeri az érzést, amikor egy nagyon fontos küldeményt vár, ellenben sehogy sem tud otthon lenni abban az időpontban, amikor a postás érkezik. Vagy hosszabb ideig nyaral, külföldön tartózkodik, mi ilyenkor a teendő?

csomag.jpg

Meghatalmazást kell írni. Most abban próbálunk segíteni, hogy minek és hogyan kell szerepelnie ebben az okiratban, hogy érvényes legyen. Persze közjegyzővel is meg lehet íratni, de ha erre nem nyílik mód vagy lehetőség, mondjuk, mert sürgősebb a dolog, akkor magunk is megszerkeszthetjük az iratot.

A „teljes bizonyító erejű” magánokiratot a meghatalmazó írhatja kézzel, és persze hitelesítenie kell az aláírásával, (ha gazdálkodó szervezetként adja, akkor az annak megfelelő aláírással), illetve, ha géppel írja, akkor alá kell íratni két tanúval. Ha bíró, közjegyző vagy ügyvéd hitelesíti illetve jegyzi ellen akkor „értéknyilvánított” küldeményt is átvehet a meghatalmazott. Pénzküldemény (utalvány) azonban ilyen meghatalmazással nem vehető át.

Minden típusú küldemény (levél, csomag, pénz) átvehető, ha a meghatalmazást postai dolgozó, egészségügyi vagy szociális intézmény vezetője, vagy büntetés végrehajtó szerv vezetője hitelesíti.

meghat.jpg

De mi kell, hogy mindenképpen szerepeljen a meghatalmazásban?

Ha (természetes) vagyis magánszemélyről van szó:

- a meghatalmazó és a meghatalmazott neve, születéskori neve, születési hely és idő, igazolvány megnevezése és száma
- a meghatalmazás kelte, a szükséges aláírások
- cím, amelyre érkező küldemények átvételére a meghatalmazás kiterjed

Ha cégről, szervezetről van szó:

- a meghatalmazó és meghatalmazott neve, székhelye, cégjegyzékszáma vagy a nyilvántartásba vételt elrendelő intézmény neve és a szervezet nyilvántartási száma.
- a meghatalmazás kelte, a szükséges aláírások
- cím, amelyre érkező küldemények átvételére a meghatalmazás kiterjed

Jelölni kell, hogy a meghatalmazás milyen időszakra vonatkozik, és mely küldeményekre. Az esetek többségében visszavonásig érvényes és valamennyi küldeményre kiterjed. A posta a meghatalmazást átveszi, és erről igazolványt állít ki (kivéve az egy esetre szóló meghatalmazás), amellyel aztán igazolhatjuk a postán vagy a kézbesítőnél, hogy átvehetjük az adott küldeményt, jogosultak vagyunk rá.

Meghatalmazásra mintát a Posta oldalán lehet találni, és ha ezt vesszük alapul, vagy elmentjük, kinyomtatjuk, akkor egészen biztosan nem tévedünk el, és akkor is eljut hozzánk a küldemény (levél, csomag, pénz) ha személyesen nem tudjuk átvenni. 

Egyéb hasznos űrlapokat és nyomtatványokat is találhat ide kattintva.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr776802099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k.ropi 2020.11.20. 16:40:53

Mi köze van a magyar postának az édesanyám nevéhez és a születéskori nevemhez???? Mi köze hozzá? Másra nem kíváncsi? Hogy hányszor, kivel, mikor és miért???
süti beállítások módosítása