A bélyegtervezés kicsit olyan, mint egy könyvborító tervezése

2019. december 02. MagyarPosta

Maros Krisztina, tervezőgrafikus, illusztrátor, a Magyar Posta 2019-es karácsonyi bélyegének megálmodója és tervezője. Az első megjelent kötet, melyet tervezett és illusztrált, Varró Dániel: Akinek a lába hatos című mondókás könyve (Manó Könyvek, 2010) gyermekkönyv kategóriában elnyerte a Szép Magyar Könyv 2010 díját. Maros Krisztina számos díjat nyert rajzaival. A bélyegtervezésről Kálló Izabella beszélgetett a grafikussal.

maros_k_rgb_web.jpg

Gyerekkönyv illusztrátorként, grafikusként ismer a könyves szakma. A bélyeg egy más műfaj, mégis vágytál rá. Miért?

Azt gondolom, hogy bélyeget tervezni egészen különleges és szép feladat, és a karácsony témája is kifejezetten vonzott. Egy karácsonyi bélyeg sokféle lehet, a vallási megközelítésen túl is számos jelkép kapcsolható ehhez az ünnephez. A pályázatra több verziót is készítettem, és ezek közül az egyik megtetszett a zsűrinek.

Ismert meseírók könyveit illusztrálod, több rangos díjat is nyertél már. Mégis kihívásként tekintettél a bélyegtervezésre?

A bélyeget rangos terméknek tartom, amelynek komoly hagyománya van, mind a tervezők, mind a gyűjtők szempontjából. Bár tudom, hogy a mindennapokban egyre kevesebben találkoznak bélyeggel, mivel kevés levelet írunk egymásnak, mégis számomra nagy szerelem volt ez a munka. A bélyegtervezés más hozzáállást igényel, mint a könyvek, mesék illusztrálása. Itt egy adott felületen kell megjeleníteni egy összetett témát, lehetőleg mindenki számára érthető módon. Kicsit a könyvborító vagy a plakát tervezéshez tudnám hasonlítani. Tömörnek kell lennie, és érdekesnek, hogy felhívja magára a figyelmet, és vágyat érezzünk arra, hogy megnézzük. Ezért is tekintem nagy kihívásnak ezt a feladatot.

A legújabb karácsonyi bélyegen, a három király látható. Miért pont ezt rajzoltad meg?

A karácsonyi bélyegek grafikái minden évben más és más szempontból járják körül a témát, de a két fő irányvonal: a vallási és a nem-vallási megközelítés. Mindkettőhöz voltak ötleteim és terveim is, a Jézus születéséhez kapcsolódó motívumok közül nekem a napkeleti bölcsek jutottak először eszembe, és a tervezés során is velük tudtam a leginkább kifejező kompozíciókat készíteni.

3kiralyok_szinek.jpg

Hogyan készült ez a bélyeg? Mennyire volt nehéz a munka, hiszen itt nincs kapcsolat a szerzővel?

Legtöbbször a könyvek esetében is szabad kezet kapok, tehát ideális helyzetben rám bízzák, hogy mit és hogyan jelenítek meg a szövegből. Ilyen értelemben a bélyeg is ugyanígy készült. A nehézséget talán inkább a sokkal összetettebb célcsoport adja, mert itt nem (csak) gyerekek és szülők, hanem teljesen különböző korú és érdeklődésű emberek vannak a „felhasználói” oldalon. Illetve számomra az is egy nehézség, hogy végtelen sok jó variáció születhetne egy karácsonyi bélyegre, és ezek közül csak néhányat van lehetőség adott időn belül kidolgozni.

Hogyan dolgoztál? Számítógép segítségével vagy ceruzával rajzoltál?

A végleges változat számítógépen készült (ahol egyébként szintén szabadkézzel rajzolok, egy digitális ceruzával), de a legelső kezdetleges vázlatokat általában papírra firkálom. Úgy inspirálódtam, hogy egy csomó karácsonnyal kapcsolatos kifejezést és képet összegyűjtöttem, mindent, ami az ünnepről eszembe jut, és rengeteg karácsonyi bélyeget megnéztem. Az volt a cél, hogy elinduljon, formálódjon valamilyen ötlet, és az lehetőleg ne hasonlítson egyik korábbi bélyegre sem. Ez a karácsonyra hangolódás már önmagában is beindította a fantáziámat, így elég sok vázlat született. Mikor már láttam, hogy egyik-másik jó irányba halad, akkor azokat több különböző színvariációban és elrendezésben is megnéztem.

Mennyi ideig készült ez a rajz?

Nem volt hosszú a tervezési és gondolkodási idő, talán néhány hét. Miközben máson dolgoztam, akkor is folyamatosan érlelődtek a fejemben az ötletek. Nálam mindig ez az érlelési idő tart tovább, a kivitelezés már sokkal gyorsabban megy.

Illusztrálsz gyerekkönyveket, már több neves díjat is nyertél. Most, hogy a te grafikád jelent meg a karácsonyi bélyegen, grafikusként milyen feladatra, kihívásra vágysz még?

Igazából minden egyes könyvet kihívásként élek meg. Mindig újítok a technikán, szeretek új utakat kipróbálni, és közben fejlődni. Ettől függetlenül nagyon szívesen terveznék és illusztrálnék például tea- vagy csokoládécsomagolást, az igazán nekem való volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr8015334698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása