Legendák és felbecsülhetetlen értékű bélyegek

2014. január 29. postar

Előző posztunkban a Bélyegmúzeum történetéről és az ott található kincsekről írtunk (aki esetleg lemaradt volna az itt olvashatja). Most pedig ezeknek a különleges bélyegeknek a legendáiból jöjjön egy kis ízelítő. A világ első bélyegétől a félmilliárd forint értékű bordeaux-i levélig. 

300px-Penny_black.jpg

A világ első, 1840-ben kiadott bélyegét, a Viktória királynőt ábrázoló Penny Black néven ismert kiadást, amelyet a Bélyegmúzeum Nagy-Britannia bélyegei között mutat be. Amikor bélyeget ragasztunk a borítékra, a mai napig azt jelezzük vele, hogy a levél feladásakor egy összegben kifizettük a teljes postai viteldíjat.

A bélyeg 1840-es bevezetésével gyakorlatilag megszűnt az általánosan alkalmazott portós (utólag fizetett levéldíj) rendszer, és segítségével egységes, könnyen átlátható bérmentesítési forma született. Mivel Anglia akkor az egyetlen bélyegkibocsátó állam volt, nem tartották szükségesnek az ország nevét feltüntetni. Ez hagyománytiszteletből a mai napig sem szerepel az angol bélyegeken, viszont a mindenkori uralkodó képmása - ha csak egy kis sziluett formájában is - minden bélyegükön megtalálható.

A Kék Mauritius bélyeg egyike a világ legkülönlegesebb, leghíresebb és legértékesebb bélyegeinek. A kék és vörös Mauritius néven ismert bélyegeket (ezekből a Bélyegmúzeumban újnyomatok vannak) 1847-ben adták ki Mauritius szigetén, 1 (vörös) és 2 pennys (kék) értékben. A kormányzó felesége, akit Lady Elizabeth Gommnak hívtak, állítólag rendkívül sznob nő volt, és úgy döntött, hogy az általa rendezett kormányzósági bálra a meghívókat saját gyártású bélyeggel fogják kiküldeni.

mauritiuskék.jpg

Ezért a legenda szerint megbízta a Port Louis-i órásmestert, Joseph Barnardot, hogy készítse el a bélyegek nyomtatásához a kliséket. Az órásmester azonban ilyet még sosem csinált, így a Post Paid (vagyis „bérmentesítve") helyett a Post Office feliratot karcolta a fémlemezbe, amiről aztán kinyomtatták a bélyegeket. Ezért ezeket a ritkaságokat Post Office bélyegeknek is nevezik.

A két címlet, a vörös és a kék színű Mauritius eleve csak 500-500 példányban készült, a feliratuk is hibás, Hawaii-2-cent.jpgráadásul rendkívül kevés maradt meg belőlük, ezért a világ legdrágább bélyegei között tartjuk számon őket. Jelenleg 26-27 db létezéséről tudnak biztosan, hozzávetőleg 1 millió angol fontra becsülik egy kék Mauritius bélyeg értékét.

Minden idők legdrágább filatéliai objektuma ezidáig a Bordeaux-i levél, amelyen egy narancs(vörös) és egy kék színű Mauritius bélyeg látható, ennek leütési ára kis híján 4 millió dollár volt 1993-ban. A bélyegeket az ismert történet szerint Madame Borchard találta meg 1864-ben, aki egy bordeaux-i kereskedő felesége volt.

A hawaii misszionárius bélyegek (a Bélyegmúzeumban ezekből az 5 és a 13 centes változat tekinthető meg) története az, hogy ezek voltak a sziget első postai értékcikkei, nevét pedig onnan kapta, hogy a misszionáriusok használták elsősorban levelezéskor az Egyesült Államokkal. A világon mindössze 16 ismert példány létezik a 2 centes változatból. Ezek közül az egyik a híres „Dawson-borítékon" található, amin még egy 5 centes Hawaii misszionárius és két másik bélyeg is található. A boríték értéke körülbelül fél milliárd forint. 

Dawson_Cover.jpg

A képekért és információkért köszönet a Bélyegmúzeumnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr815780071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása