Hírközlési memento – A Kiscelli utcai műemlék posta

2015. július 20. postas_nick

Műemlék postákat bemutató sorozatunkban Sopron és Székesfehérvár után most Budapestre, Óbudára látogatunk. A Kiscelli utcai posta Goszleth Lajos által tervezett épülete a két világháború közti modernista építészeti irányzat egyik jeles példája.

kiscellposta01_pp2_1.jpg

1941 és 1944 között készült el az  U alaprajzú épület, 3 szárnnyal, ezek közül a leginkább frekventált helyen a Pacsirtamező utcai homlokzat van a főbejárattal: itt egységes, letisztult, négyzetes burkolatminta erősít rá a modernista hatásra, s az alsó szinten oszlopok tagolják a teret. Az oszlopsor az utca felőli oldalon folytatódik, illetve a belső térben is találni belőlük térelválasztó és tartóelemként.

kiscellposta05_kicsi.jpg

Ha az épület túlsó, híd felőli sarkához sétálunk, a szomszéd telken egy református templomot, illetve egy parókiát találunk. Ez utóbbi Kós Károly munkája, amelyet egyébként szintén érdemes felkeresni, mert a pincéje izgalmas titkot rejt! Itt rejtőzik ugyanis egy hajdani várkápolna kapuzatának maradványa, illetve eredeti középkori vörösmárvány járólapokon lépkedhetünk – mind Óbuda eltűnt várának a helyben megtalált maradványai. Itt ugyanis egykor tornyos-belső udvaros vár emelkedett.

A posta épületének legszebb részlete az az épületdísz, amelyet Szomor László szobrász készített. A kőből faragott díszítőszobor alakjai lépésről lépésre mutatják be a hírközlés történetét: az alakok emblematikus tárgyakat tartanak a kezükben, s a jelképes eszközökön keresztül a hajdani postakürttől egészen az elektronikus hírközlésig juthatunk el a háromszintes ábrázoláson.


kiscellposta03_kicsi4.jpg

Fotó: Kovács Olivér

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr927640780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása