Klasszicista köntösben – A székesfehérvári posta

2015. július 13. postas_nick

Székesfehérvár az egyik legdinamikusabban fejlődő vidéki városunk. Meghatározó történelmi múltja van, s napjainkban is megőrizte a kulturális vagy az üzleti életben betöltött jelentős szerepét, fontos közlekedési csomópont is emellett – egyszóval ajánlatos ide is ellátogatni.

Az ismertebb épületek megtekintése közben érdemes elgondolkodni azon, hogy egy olyan történelmi városban, mint amilyen Székesfehérvár is, az egyes épületek magukban foglalják a korábbi falak maradványait, ezáltal egymásra épülnek a történelmi idők, évszázadok. Ettől tulajdonképpen szinte valamennyi épület értéke megnő, s a kevéssé ismertek is nagyobb figyelmet kaphatnak.

szfehervarposta01_n.jpg

Műemlék posta sorozatunk soron következő része a városközpontban álló műemlék posta is: többször újraépült, több időszak és stílus jegyeit hordozza magán.

A Szent István téri részt 1833 után építették klasszicista stílusban. A Kossuth utca felőli, L alakú szárny 1907-re készült el Say Ferenc tervei alapján, szecesszióba hajló, neobarokkos vonásokat is felmutató eklektikus stílusban. Később kétszer is bővítették ezt az épületszárnyat, 2006-ban pedig az egész épületet teljesen felújították.szfehervarposta04_n.jpg

A Kossuth utca felöli épületrészben található egyébként a mai ügyféltér is, ami modern ugyan, de jól illeszkedik az elegáns épülethez. De a kocsi behajtón keresztül megyünk be: rögtön a klasszicizmus világába csöppenünk, a mintaszerűen megoldott kazettás dongaboltozatnak köszönhetően. Az épület tartogat még egyéb meglepetéseket is, mint például a csehsüveg boltozat a lépcsőfordulókban vagy a vaskos dongafalak. De csak az utcán sétálva is érdemes egy pillanatra megállni, s megcsodálni a homlokzatokat: annak díszítettsége, szépen kidolgozott, apró részletei jóleső látványt nyújtanak minden járókelőnek.

szfehervarposta05_n.jpg

Fotó: Kovács Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr97622128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása