Minden út ide fut: Cegléd

2015. október 19. postas_nick

Cegléd csomópontként fogta össze egykor Temesvár, Debrecen és Pest-Buda országútjait, az innen induló utak találkozása indokolta, hogy posta létesüljön a településen. A posta első hivatalos említése 1841-ből való, ekkor keletkezett a „Czeglédi levél posta Járás” című hirdetmény. A szolgáltatást olyannyira nagy becsben tartották akkoriban, hogy még azt az utcát is Postára keresztelték, amelyeken a leveleket szállították. Ennek ellenére a mai napig nem tudni, hogy pontosan hol állt a lóváltó állomás épülete.

cegled01_pp.jpg

A ceglédi posta helyét a helyi újságok adták meg először 1893-ban, amikor tudatták olvasóikkal, hogy annak irodái a Gyömrey-féle házba költöztek. Ez a Kossuth téri épület ma is létezik: többszöri átalakítást és felújítást követően manapság a Kossuth Művelődési Központ előadótermeként üzemel.

Az első világháborút követően újjá kellett szervezni az ország közigazgatását, hiszen a korábbi igazgatóságok egy része a határokon túlra került. A ceglédi új postaépület kérdésköre csak 1927-ben került napirendre, a tervezéssel Neuschloss-Knüsli Kornélt és ifj. Gyenes Lajost bízták meg. 1929-re már állt is a zágrábi postához hasonló vörös téglás épület a Kossuth Ferenc és a Gubody utca sarkán. a homlokzatot műkő elemek és faragványok, illetve stílszerűen postai szimbólumok díszítik.

 cegled06_pp.jpg

cegled11_pp.jpgSzerencsére a múltidézést nemcsak a posta előtt tapasztalhatjuk meg: az ügyféltér is őrzi megjelenésében a régmúlt idők hangulatát. Mivel nem építettek be álmennyezetet, még látható a plafon korabeli stukkódíszítése. Emellett patinás az ügyfélpult is, s még az eredeti faportálban gyönyörködhetünk a fiókbérletesek számára kialakított helyiség esetében is. cegled07_pp.jpg

Fotók: Kovács Olivér

A Korábban bemutatott műemlék postáinkról itt olvashattok:

Vác, Sopron, Balatonfüred, Székesfehérvár, Budapest-Kiscelli utca, Miskolc, Keszthely

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr167990587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása