Levél a Balatonról - A balatonfüredi műemlék posta

2015. augusztus 31. postas_nick

Műemlék postákat bemutató sorozatunkban Sopron és Székesfehérvár, valamint Óbuda után most Balatonfüredre látogatunk. Kevesen tudják ugyanis, hogy a közkedvelt üdülővárosnak még a postája is híres, izgalmas történetet rejt.

bfured03_pp_1.jpg

A postát ugyanis különös módon az ott fürdőzők igényelték a 18. század végén rögzített feljegyzések szerint, mert hiányzott nekik a posta a nyaralás alatt. Azonban erre 1810-ig kellett várniuk, amikor is az akkori veszprémi postamester felkarolta a füredi posta ügyét, s egy vendégfogadóban ideiglenesen berendezett egy postai szolgáltatásra alkalmas helyet, amely idényben, május 15. és szeptember 15. között biztosította a postai lehetőségeket a városlakók és a vendégek számára. 1816-tól egy tihanyi bencésektől kapott telken földszintes házat építettek a postának, amelyet később emelettel bővítettek vendégek fogadása céljából. 1852-től már hetente háromszor járt gyalogküldönc járta az utat Veszprém és Balatonfüred között. A nagy érdeklődésre való tekintettel 1870-től volt már nyaranta távírószolgálat is.

A valódi postai tevékenység végül 1912 decemberében indult meg Arácson (az északkeleti városrészben), majd 1920-ban távbeszélő-állomást kapott, s 1921-ben pedig már postahivatallá minősítették. Az épület egy része ma is postaként üzemel, másik fele a helyi postagyűjteménynek ad otthont.

Az egyre növekvő igényeknek köszönhetően Balatonfüred később új postaépületet kapott, amelyet Bene Antal tervezett neobarokkot idéző stílusban, s 1929-ben készült el. Itt lakott a hivatalvezető az emeleten, alul pedig a távbeszélő-központ kapott helyet. A hely olyan különlegességeket tartogat a betérőknek, mint például az egykori belső telefonfülke, amely jelenleg könyvespolcként funkcionál.

Fotók: Kovács Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr97748338
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása