A 150 éve népszerű páros: Margit és Gellért

2020. május 11. MagyarPosta

A Clark Ádám tér híres párja: az Alagút felől „Margit”, a Budai Vár felől „Gellért”várakozik. „Ők” azok, akik mindig csak félúton találkoznak egymással, és egyszerre 24 embernek okoznak örömet. A Budavári Sikló a főváros egyik legnépszerűbb látványossága, a Világörökség része. A Budai Várba ugyan 1928 óta visz fel autóbusz utasokat, de a turisták annyira megkedvelték a Budavári Siklót, hogy népszerűsége és forgalma nem csökkent.siklo_belyeg.jpg

7+1 érdekesség, amit a Budavári Siklóról érdemes tudnod:

  • 1870-ben, 150 éve üzemelték be először, Európa második ilyen szerkezete, Lyoni mintára készült kifejezetten a Várhegy lejtőjére, a terveket Wohlfahrt Henrik készítette.
  • a Sikló megépítésének ötlete gróf Széchenyi Ödöntől, Széchenyi István fiától származik. A fiatal gróf 1867-ben vetette fel a lyoni mintára megépíthető szerkezetet.
  • az Európában is különleges szerkezet megépítése akkoriban 183 ezer forintba került.
  • eleinte Budai Hegypályának nevezték el
  • A Sikló sínpályája 95 méter hosszú, 30 százalékos emelkedésű, a rajta közlekedő két kocsi lépcsős szerkezetű, a megtett szintkülönbség mintegy 50 méter.
  • Margit és Gellért a két vasúti kocsi neve, ezek ingaszerűen működnek: miközben az egyik kocsi felfelé indul, a másik lefelé szállítja az utasokat.
  • A kocsik jelenleg 1 másodperc alatt 1,5 métert tesznek meg, eleinte 3 méter volt ez a szám.

+1) A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti az idén 150 éves látványosságot.

Az alkalmi bélyegkép Kara György grafikusművész munkája. Fő motívuma a BS1 „Margit” kocsi és a dunai látkép a Széchenyi lánchíddal. Az alkalmi borítékon a Budavári Sikló pályájának és kocsijainak jellegzetes képei láthatók. Az alkalmi bélyegzőben a sikló kocsijának stilizált rajza található.

siklo_fdc.jpg

Az alkalmi bélyeg 50.000 példányban készült. Megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postákon és a www.posta.hu-n.

Bár most a járványhelyzet miatt a Budavári Sikló sem látogatható, azért érdemes észben tartani, hogy Budapesten járva kipróbáljuk, mert kihagyhatatlan, egyedülálló élményt nyújt, a páratlan panorámáról nem is beszélve. Ennek hangulatából kapunk ízelítőt itt: https://www.youtube.com/watch?v=wcWeEcn7h9U

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr2915670758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása