„A házaspárnak, aki egy farmon él három gyerekkel és sok birkával” – ez állt egy borítékon – ennél azért pontosabb címzés szükséges a gyors és pontos kézbesítéshez

2020. augusztus 24. MagyarPosta

Egy izlandi turista, aki nem tudta pontosan a nevét és a címét annak a családnak, akinek küldeni akart egy levelet, de jól emlékezett a helyre, cím helyett egy térképet rajzolt a borítékra, pirossal megjelölve a konkrét helyet. A küldemény – köszönhetően a postás helyismeretének – sikeresen célba ért.

boritek_2.jpg

                         Fotó: Reddit

A térképrajz helyett azonban inkább a megszokott címzést javasoljuk. A postás számára helyismeret mellett is fontos, hogy a küldeményen feltüntetett címadatok pontosak és olvashatók legyenek.

A Magyar Posta több mint 4,5 millió magyarországi címre kézbesít évente mintegy 553 millió levelet. Ennek tízezred része, az a 100 000 levél, amely esetében a címzés helytelensége miatt nem jut el a küldemény a címzetthez. De ennél jóval több eset az, amikor a címzés hiányosságait a postások helyismerete pótolja.

A Magyar Posta tapasztalatai szerint előfordul, hogy a címzésből éppen a címzett neve hiányzik, és nem ritka az sem, hogy házszám nélkül csak címzett neve és az utcanév adott, más esetben egyszerűen olvashatatlan a címzés. Ma már a levélfeldolgozás – már csak a mennyiség okán is – gépesített tevékenység. A hiányosan vagy olvashatatlanul megcímzett leveleket pedig nem tudják a gépek „olvasni”.

Néhány egyszerű szabály betartásával a te leveled is tökéletesen kézbesíthetővé, ’gépre alkalmas’-sá válik:

  1. Ha kézzel írsz, használj kék vagy fekete tollat, és próbálj azonos nagyságú betűket írni.
  2. Ne húzz alá, vagy emelj ki semmit a címzésen, nincs szükség rá.
  3. Ha géppel címzed a borítékot, válaszd az Arial betűtípust.
  4. Tartsd a címzési sorrendet azaz: címzett neve, város, utca és házszám ( ha van: épület, emelet, ajtó), és irányítószám.
  5. A boríték alján és oldalán 1,5 cm-t hagyj szabadon. Hogy miért? Mert erre a területre nyomtatja a levélfeldolgozó gép a saját vonalkódját.

+1: Ha postafiók a levelezési cím, csak és kizárólag a postafiókos címet tüntesd fel.

Valahogy így:

helyes_cimzes.jpg

Címezz pontosan, és biztos lehetsz benne, hogy küldeményed pontosan célba ér! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr9216174586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása