Lánglovagok 150 éve

2020. május 04. MagyarPosta

Két perc – riasztás esetén ennyi idő alatt kell elkészülni és kocsiba pattanni egy tűzoltónak. Ha segélyhívás érkezik, először a riasztólámpa gyullad ki a tűzoltólaktanyában, pár másodpercnyi idő jut lélekben is felkészülni. Sokan állítólag otthon is reflexszerűen felpattannak, ha hirtelen valaki felkapcsolja a villanyt. Idén ünnepeljük a magyarországi lánglovagok szervezett működésének 150. jubileumát, a Magyar Posta alkalmi bélyegsor bocsátásával köszönti őket.

tuzoltosag_sor_small.jpg

Mint oly sok jelenleg is működő intézmény, a szervezett tűzoltás alapjait is Szent Istvánnak köszönhetjük. Rendelete szerint a korabeli ’tűzőrző’ feladata volt, hogy vigyázzon a tűzre, hogy az ki ne aludjon, vagy ne terjedjen tovább, míg a többiek templomban vannak. Később ácsok és kovácsok céheire bízták a tűzoltás feladatát, aztán a városokban tűztornyokat állítottak, melyekből a tűzőrség figyelte az épületeket.

A magyarországi modern, központilag szervezett tűzoltóság alapjait a reformkorban Széchenyi István kisebbik fia, gróf Széchenyi Ödön teremtette meg.

Széchenyi Ödön 1862-ben több hetet töltött Angliában, ahol az akkor már híres „Fire Brigade”-nál szerzett gyakorlati tűzoltó ismereteket, és Londonból hazafelé francia és német városok tűzvédelmi rendszereit is tanulmányozza. Hazatérve megállapította Pest és Buda hiányosságait e téren, és 1863-ban megkezdte a fővárosi tűzoltóság szervezését. Az intézményesítéshez pénzt gyűjtött, még az akkor Pest-Budán tartózkodó Alexandre Dumas, francia író is adományozott 110 frankot, amelyet magyar gróf egy díszkard ajándékozásával viszonzott.

Széchenyi Ödön munkájának eredményeket 1870-ben megalakult az első magyar Önkéntes Tűzoltóság és pár nap különbséggel a Hivatásos Tűzoltóság.

A magyar tűzoltóknak számos fejlesztést, találmányt köszönhetünk, mint pl. az egyenruhát, amiből volt téli és nyári is, a mászóövet, a speciális baltát, a sugárcsövet, köteleket, sisakokat.

A Magyar Posta alkalmi bélyegsor kibocsátásával emlékezik meg a Magyar Tűzoltóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség alapításának 150. évfordulójáról. A 125 Ft-os bélyegkép fő alakja a budapesti tűzoltóság főparancsnoka, a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség első elnöke gróf Széchenyi Ödön, mellette Az első tűzoltó szakkönyv (1864) képe látható.

tuzoltosag_fdc.jpg

A 135 Ft-os címlet fő alakja a tűzoltóság védőszentje Szent Flórián, mellette pedig az 1871. szeptember 17-i pesti tűzoltógyakorlatról készített metszet részlete és a tűzoltójelkép jelenik meg. Az alkalmi borítékot egy tűzoltó zászló részlete, a bélyegzőben pedig a tűzoltójelkép stilizált rajza díszíti.

A kétcímletű bélyegsorozat címletei 50.000-50.000 példányban Kara Orsolya grafikus tervei szerint készültek a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma által biztosított forrásanyagok felhasználásával.

Az újdonság 2020. május 4-én jelenik meg, és ettől az időponttól kezdve megvásárolható az elsőnapi postákon, a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postákon és a www.posta.hu-n.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr5415659284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása