Díjnyertes grafikus bélyegével köszönti a Magyar Posta a Patkány évét

2020. február 05. MagyarPosta

A nyugati világban a patkány negatív jelentéstartalmat hordoz, ezzel szemben a  buddhista tanokat követő országokban az intelligenciát, bőséget, jólétet jelképezi, ezért hitük szerint a „Patkány éve” az anyagi biztonság és növekedés ideje lehet.

A Patkány az első a 12 kínai zodiákus jegy közül, ezért is bír különösen nagy jelentőséggel. A patkány mindenütt megél, bármilyen helyzetbe is kerül, képes arra, hogy erős akarattal a történéseket a saját javára fordítsa. A kínai horoszkóp szerint a Fém elem időszaka határozottságot, újdonságokat, fejlett technológiákat hoz a világ számára.

Olyan híres művészek, ismert emberek születtek ebben a jegyben, mint Mozart, Csajkovszkij, Shakespeare, vagy pl. Churchill.

A Magyar Posta az idén január 25-én kezdődő  kínai Holdújév, a Patkány éve köszöntésére 2x2 címletű alkalmi bélyegkisívet jelentet meg az aktuális kínai horoszkóp motívumaival.

Az alkalmi borítékon a kínai horoszkóp tizenkét állat piktogramja egy kört alkot, melyben a patkányfej a többitől kiemelten, legfölül jelenik meg, a bélyegzőben pedig a boldogság szimbóluma látható.

patkany_fdc_1.jpg

Mivel a kínai kultúrában a színek használata nagy jelentőséggel bír, ezért a bélyegek színeire is nagy hangsúlyt fektettünk. Az alkalmazott fő szín, a vörös, a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, a vörös minden újévi dekoráción és ezen a bélyegen is megjelenik, hol háttérként, hol az állat grafikájában. Az aranyat idéző világosbarna szintén a bőségre, a gazdagságra utal.

patkany_kisiv.jpg

Amerikától Ausztráliáig világ számos országában bocsátanak ki ez alkalomból bélyeget, ezért kiemelten fontos volt számunkra, hogy a magyar bélyeg - lehetőség szerint - kitűnjön a megjelenő bélyegek sorából. Ezért - ellentétben a legtöbb bélyegábrázolással, ahol a Patkány közvetlen módon jelenik meg -, a Magyar Posta megbízásából tervezett bélyegképeken szimbolikusan, a patkány fejének figuráját a 2020-as számjegyek rajzolják meg.

belyegek.jpg

Az idei bélyegújdonságot a fiatal, bélyegtervezői munkájával nemzetközi bélyegszépségversenyen is díjazott ifj. Szunyoghy András tervezte és 20.000 példányban az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr6215460110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása