A vasemberek palotája

2015. október 30. postas_nick

Műemlék posta sorozatunk soron következő állomása Esztergom. Az itt található postahivatal illik a város kulturálisan gazdag miliőjéhez.

esztergomposta1.jpg

A Széchenyi-tér legszembetűnőbb, legelegánsabb lakója a Bischitzky–Müller-ház. Világos, felújított homlokzatával, régmúlt időket eszünkbe juttató díszes térkövezésével igencsak felhívja magára a figyelmet. Az épületet szerencsére sokan látogatják, itt található ugyanis a posta.

A Prokopp János által tervezett palotát a vaskereskedő Bischitzky János építtette 1863-ban. Hét évvel később azonban túladott rajta. 1890-ben került Müller Gyula birtokába, aki teljesen véletlenül szintén vaskereskedelemmel foglalkozott. A különlegesen szép épületre a város is szemet vetett, amikor az új postahivatalnak kerestek megfelelő épületet.1897-ben Müller eladta a városvezetésnek a palotát, s azt meg is kapta bérbe a posta.

esztergomposta3.jpg

A díszterem a mai napig őrzi egykori hangulatát: épp úgy tündököl, mint a „vasemberek” idejében. De ugyanilyen kellemes az ügyféltér historizáló beltere is, ami egyébként nem is a postának készült, de a 19. század végén vendéglő várta itt az ételre-italra vágyókat.

Az épületet éppen 100 évvel a megszerzését követően, 1997-ben újították fel.

esztergomposta5.jpg

Fotók: Kovács Olivér

Korábban bemutatott műemlék postáinkról itt olvashattok:

Vác

Sopron

Balatonfüred

Székesfehérvár

Budapest-Kiscelli utca

Miskolc

Keszthely

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr538036090
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása