Képeslap az óceánból? Igen!

2017. augusztus 13. postas_nick

Érdemes megnézni, ha vízközelben nyaralunk, hogy van-e épp ott egy víz alatti posta. Nézzük, honnan küldhetsz vízálló levelet! viz_alatti_postak_nyito.jpg

A legvizesebb postaládák

Kelet-Malajziában, Pulau Layang-Layangnál a tengerfenéken lapul egy postaláda: a búvárkodás szerelmeseinek 40 méter mélyre kell alámerülnie, hogy ilyen különleges módon adják fel küldeményüket. Ezzel egyébként már eleve rekorder helyet választottak, ugyanis a következő hasonló víz alatti postaláda Japánban (Susami) "csak" 10 méter mélyen található.

Természetesen bárki vásárolhat helyben vízálló képeslapot és megfelelő bélyeget, így nem kell aggódni a küldemények épségét illetően sem. A búvárpostás feladatkörre két búvárt választottak, akik megtiszteltetésnek érezték a kinevezésüket.

Búvárpostahivatal

A japán postaládába például csaknem 1500 küldeményt dobnak be a kalandor turisták évente, így nem csoda, hogy az ötlet népszerűsége fokozatosan terjed a világban. Meg is jelent a színen Vanuatu, ahol a kristálytiszta vízben 50 métert kell megtenni lefelé ahhoz, hogy feladhassuk a kiválasztott képeslapunkat. Itt ráadásul nemcsak postaláda, hanem rendes postahivatal várja az érdeklődőket a Dél-Csendes-óceán kellős közepén!

underwater_poscard3.jpg

A legeslegelső víz alatti posta

Nassauban, a Bahama-szigetek fővárosában üzemelt a világ legelső víz alatti postahivatala. Az innen feladott küldeményeket könnyen be lehetett azonosítani az egyedi bélyegzőről - Sea Floor Bahamas. A rendhagyó postát 1939. augusztus 16-án létesítették, s egészen 1941-ig működött.

cover-bahamas-1940.jpg

Az ötlet John Ernest William amerikai fotográfustól származik, aki ma is a víz alatti fotózás úttörőjeként ismert szakmai körökben. Williamson édesapja készített először egy olyan találmányt, amely lehetővé tette a kommunikációt és a levegőáramlást 200 láb mélyen is a víz alatt.

1912-ben Williamson tervezett egy víz alatti kabint, amelyen vékony üvegablak biztosította a kilátást. Ezt ráerősítette a csőre, s leereszkedett a vízfelszínre. Innen szinte elsők között figyelhette meg a víz alatti élővilágot, s fotón örökíthette meg a látottakat. A találmányt végül Williamson Photosphere névre keresztelte el. A Bahamákon a kristálytiszta víz és a szikrázó napsütés tökéletes párosnak bizonyult a találmányhoz, így 1914-ben Williamson itt készítette el első víz alatti mozgóképeit.

1939-től tucatnyi víz alatti felfedezőkörutat és pillanatot dokumentált Williamson, s a víz alatti postahivatal ötlete csak tovább növelte az expedícióra irányuló figyelmet. A gyűjtők azonnal rávetették magukat a különleges küldeményekre. A posta működésének végül a világ forrongása vetett véget.

Fotók és forrás: Vanuatu Post,   The Philatelic Database,   

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr6712595263
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása