2017 a Kakas Éve

2017. január 23. postas_nick

Körbenéztünk, hogy a világban milyen bélyegekkel köszöntik az egyes posták a kínai horoszkóp szerinti új évet.        kakas_1.png

A kakas a kínai horoszkóp tizedik eleme a 12 zodiákus állat közül. Érdekes párhuzam fedezhető fel a kínai ábécében: a kakas és a szerencsés szavak kiejtése ugyanis azonos (valószínűleg nem véletlenül): a reggeli kakaskukorékolás is a reményt, egy új nap kezdetét szimbolizálja. Akik a Kakas évében születtek, azok általában független, bátor, sikeres, pontos és őszinte emberek.

A Kakas Éve 2017. január 28-tól egészen 2018. február 15-ig tart.

Kanadában két bélyeget bocsátottak ki az ünnep tiszteletére: a bélyegek érdekessége, hogy egy montréali cég tervezte, amely Paprika névre hallgat! (A számos nemzetközi díjat elnyerő cég magyar vonatkozásáról nincs tudomásunk.) A bélyeg valóban erőteljes, dinamikus, tüzes hatást kelt, letisztult aranyszínű vonalakkal rajzolva meg a kakasmotívumot. A bélyegkisív hátterébe stílusosan jelenik meg az átvezetés a tavalyi évből az újba, a tavalyi év fontos állata, a majom ugyanis épp lesétál a képről. Illetve középen érnek össze az évek: felül a kakas, alul pedig a majom látható egy-egy bélyegképen.

404031145.jpg

A Brit Posta is folytatja hagyományos kínai újévet nyomon követő bélyegsorozatát, amely 2012 óta ngy népszerűségnek örvend a bélyegszeretők körében. A bélyegíven ezúttal a kínai újév ünneplésének jellegzetes pillanatai elevenednek meg, a háttérben Rebecca Sutherland dinamikus színű, mozgalmas grafikai terve látható.

161115_year_of_the_rooster_generic_sheet.jpg

Stamp Design Royal Mail Group Ltd (2016)

Izgalmas színfolt a nemzetközi válogatásban az ukrán bélyeg: színeiben teljesen ellentétes az általában vöröses tónusú társaihoz képest.

year-of-the-rooster-stamps-ukraine.jpg

Karácsony-szigetek két bélyegből álló megjelenéssel készült a jeles alkalomra. A bélyegek egyszerű és letisztult eleganciát tükröznek. A grafikai terveket Dani Poon készítette, a kivitelezést Jo Mure-nek köszönhetjük.  karacsony_szigetek_1.png

Új-Zéland is kitett magáért: a négy bélyegből álló kollekciót a kínai népművészet és az ismert kínai művészeti irányzatok inspirálták, úgy mint a kalligráfia, a festészet vagy a papírkivágások. A bélyegeken a kínai és az új-zélandi vonások együttesen jelennek meg, ezzel is kifejezve azt a multikulturális  összhangot, ami országukat is jellemzi. A piros hátterű bélyeg a kakas évének hagyományos színvilágát hangsúlyozza ki, a kakasmotívum pedig kalligrafikus technikával készült. A zöld bélyegen a papírkivágás több ezer éves technikája szerint készült el a kakas képe, amelyet egy kis hagyományosan új-zélandi hatással, maori motívumokkal fűszereztek meg. A kakukktojásnak tűnő, épületet ábrázoló bélyeg az aucklandi Hadtörténeti Múzeumnak állít emléket, amely 2016-ban lámpásfesztiválnak adott otthont. A kézzel készített kínai lámpások rendhagyó látványát idézi vissza a bélyegképen is látható piros gömblámpás. Végezetük egy hagyományosabb megjelenésű kakas látható a negyedik bélyegen, amely szintén rejteget maori stílusjegyeket is; a piros és fekete színek harmóniája a kínai és az új-zélandi kultúra kölcsönös egymásra hatására utal.2017_lunar-single-stamp-set.png

Az új-zélandi posta rendkívüli módon felkészült az ünnepre: első napi borítékaival, prezentációs csomaggal, aranyfóliázott bélyegekkel köszöntik a kínai új évet, ráadásul még érmet is kibocsátottak az alkalomra. 

year-of-the-rooster-stamps-korea.jpg

A Korea Post is egy aranyos színvilágú bélyegkisívet bocsátott ki tavaly év végé, klasszikus ábrázolásmóddal.

Az amerikai posta Kakas Éve bélyegét Ethel Kesslernek köszönheti, ő tervezte a Forever-sorozat 12 darabból álló bélyegívét. A grafika ötvözi Kam Mak munkáit a kínai horoszkóp bélyegsorozatból, valamint Clarence Lee papírkivágásait és Lau Bun kalligrafikus figuráit is.

pr16_072-2.png

A hongkongi posta is nagy hagyományát ápolja a tematikus bélyegkibocsátásnak, ebben az évben is rendkívül szép filatéliai termékeket adtak ki, ráadásul első napi borítékkal, s négyféle bélyeggel is kedveskednek a gyűjtőknek és az érdeklődőknek. Az új-zélandiakhoz hasonlóan a kakasmotívumok itt is eltérő művészeti stílusokat jelenítenek meg,

1483603984892_584.jpg Fotó: ChinaDaily Asia

A vietnámiak a kakas által szimbolizált vitalitást, sokszínűséget jelenítik meg az alkalmi bélyegeken, amelyeket Nguyen Du festőművész tervezett a Vietnámi Posta megbízásából. Az egyik bélyegen egy tyúkanyó játszik kiscsibéjével, a bélyeg párján pedig a büszke kakas látható. A bélyegek színe is meghatározó üzenettel bír: a sárgabarack és az őszibarack virágaira utalnak, amelyek meghatározó virágai az újévforduló ünnepének.

20161223194827-1.jpg

Akár a vietnámi párja is lehetne az Åland sziget által kibocsátott bélyeg: mesekönyvek illusztrációit idéző stílusban készült a kép, amelyen egy kakas és egy tyúk áll a parton, jobb oldalon pedig a Kakas Éve felirat olvasható kínaiul, Zhen Jia Hong kézírása nyomán. A bélyeget Martin Mörck tervezte, s a legjellemzőbb svéd szárnyasfajta, a Hedemora szerepel rajta.

year-of-the-rooster-stamps-aland.jpg

 A Fülöp-szigeteken aranyfóliát és 3D eljárást is alkalmaztak az alkalmi bélyegkibocsátásnál. A terveket Rodine C. Teodoro grafikusművész készítette. Az aranyfóliázott változat limitált kiadás, csak 5000 darabot bocsátottak ki belőle.

phlpost_news_201714_b70401e87d.jpg

A kisebb postaigazgatások is bocsátottak ki bélyeget az alkalomra, így tett például a Jersey Posta is. Alkotója Wang Huming Kínából, aki a tavalyi Majom Éve bélyeget is tervezte. Ő egyébként a vezető tervezője a kínai posta filatéliai részlegének, s a kínai bélyeggyűjtők több alkalommal megválasztották a legkedveltebb bélyegtervezőnek. A kakasmotívum mögött egy jellegzetes virág, a kakastaréj jelenik meg. 0458eab3-1721-4f17-819e-a39b61263ce8.png

Makaó tűzkakast álmodott az ünnep köszöntésére kibocsátott bélyegre, ezt a hangsúlyos motívumot ölelik körbe a különböző elemek - fém, fa, víz, tűz és föld - a további bélyegeken.

year-of-the-rooster-stamps-macau.jpg

Liechtenstein bélyege is a lendületes vöröses árnyalat mellett teszi le a voksot, aranyozott felülettel. A kakasziluett itt is a papírkivágás művészeti gyakorlatára utal. A bélyeg elkészítésekor lézertechnikát alkalmaztak.

year-of-the-rooster-stamps-liechtenstein.png

Taiwan le sem tagadhatná keleties vonásait a bélyegre vonatkozóan - arany és narancs színek dominálnak a bélyegen, amely örömet, jó szerencsét és az egy éven keresztül tartó ünnepi hangulatot hivatott közvetíteni. A grafikai terveket Lin Chun-liang készítette.

year-of-the-rooster-stamps-taiwan.jpg

 A végére hagytuk Kínát, aki szintén a letisztultság mellett döntött a bélyeg vizuális megjelenését illetően. Itt is egy kakas és egy tyúk szerepel bélyegpárban. A bélyegek tervezője Han Meilin.

170106-6003.jpg

Valószínűleg elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy a magyar alkalmi bélyeg stílusában és eleganciájában az idei kínai horoszkóp tematikájú filatéliai remekek egyik legszebbje. A bélyeget Petényi Tibor Zoltán grafikusművész tervezte. A kétféle bélyegkép főmotívuma a kakas figurája. A bélyegről további információkat a webshopunkban is olvashatnak.
kakas_eve.png

 2018-ban a Kutya Éve következik, kíváncsian várjuk a bélyegalkotásokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr9112104787
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása