Barátság, szerelem - bélyegen

2020. február 11. MagyarPosta

A Valentine's Day kultusza a ’90-es évektől indult világszerte hódító útjára. Mára a legtöbb nemzet nemcsak átvette, hanem magára is szabta a szerelmesek-ünnepét. Idén kis kitekintést mutatunk más nemzetek postáinak Valentin-napi bélyegújdonságaiból.

A legenda szerint Szent Valentin Claudius császár kifejezett tiltása ellenére adta össze a szerelmespárokat, ezért bebörtönözték. Valentin a rabsága alatt a börtönőr vak lányának csodás módon visszaadta látását. Kivégzése napján, február 14-én búcsúlevelet hagyott a lánynak, amelyet így írt alá: "A te Valentinodtól"  Ezt tartják a Valentin napi üzenetküldés eredetének.

A Valentin-nap a nemzeti postákat is megihlette, a maguk sajátos módján, bélyegen emlékeznek meg erről az ünnepről. A szerelem és a divat hazájában, Franciaországban bocsátották ki az első, szív alakú bélyeget 1999-ben. A piros színű bélyeggel a maximum 20 gramm, míg a fehérrel a maximum 50 gramm súlyú leveleket lehetett feladni. Mindkét bélyegen a Givenchy-divatház neve olvasható. Azóta évről évre más híres divatház (pl. Lacroix,  Chanel, Hermes) ötleteit használják fel a Valentin-napi bélyegképekhez. 

20180214a.jpg

Idén a Guerlain házat kérték fel a jubileumi, Valentin-napi bélyeg megtervezésére, melyen a szerelem hírnökeként a Chanel „kis feketéjét’ idéző, a „La petite robe noire” parfüm márka látható. A nemzeti öntudatukra igencsak büszke franciák ezen a kicsiny felületen is fontosnak tartották a francia trikolór kék-fehér-piros színét megjeleníteni, mely a virágcsokorból köszön vissza.

valentin_fro.pngMagyarországon 1993-ban jelent meg a szív motívum a Valentin-napi levelezőlapokon, igaz nem bélyegen, hanem pecsét formájában téve egyedivé, különlegessé a szerelmes üzeneteket.

valentin_mo.png

Finnországban a szerelmesek helyett a legjobb barátok köszöntik egymást Valentin-napon. A Finn posta 2020-as bélyege is a barátság legszebb pillanatait örökíti meg.

valeint_finn.jpg

A szlovénoknál Valentin a tavasz védőszentje, így február 14-e hagyományosan a tavaszi mezőgazdasági munkák megkezdését jelenti, míg a szerelmesek napja hivatalosan március 12-e. Bár a dátum nem azonos, a motívumokban nincs nagy különbség más országokhoz képest. Üdítő újdonság viszont a jól ismert szív ábrázolás belsejében látható tandembiciklis pár.

f9517be068e2f1f1189262a84004232c.jpeg

A régi Valentin-napi hagyományokat mára fokozatosan felváltotta az ún. “kereskedelmi Valentin-nap”. A szerelem ünnepe egyre inkább a drága virágok és szívecske lufik, plüssállatok tömkelegétől szól. Pedig egy szívhez szóló, kézzel írott szerelmes vaqy baráti üzenet sokkal értékesebb lehet a tucattárgyaknál. Ezt szorgalmazta a Holland Posta, amikor pár éve a bélyeg helyére jól látható csókot nyomó szerelmesek levelét ingyen kézbesítette Valentin-naponHa csókkal nem is, a kedvenc közös pillanataitokról készített fotóval te is küldhetsz szívhez szóló üzenetet saját magad szerkesztett bélyeggel (https://www.posta.hu/szb) a szerelmesek napján.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr8215467364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása