Megtisztítottuk a Margit-szigetet!

2016. május 02. postas_nick

Idén is a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció mellé állt április utolsó hétvégéjén a Magyar Posta Zrt.

_stb0567_p_szem_t_1604.jpg

Az idei volt a hatodik országos szemétgyűjtési akció, amelyet az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság szervez. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítottak” a TeSzedd! önkéntesei. Az akcióval hazánk is csatlakozott az Európai Bizottság „Let’s Clean Up Europe!” („Tisztítsuk meg Európát!”) elnevezésű projektjéhez, amelynek keretébe Európa 28 országában tartottak egyszerre szemétgyűjtési akciót.

Idén sem volt ez másképp: rekorder rendezvénynek ígérkezik az idei akció – noha az adatok még nem véglegesek, hiszen a LCUE akció 2016. május 6-8. között zajlik szerte Európában, várhatóan ez alkalommal is hasonlóan szerepelnek a hazai önkéntesek.

A szervezők elmondása szerint ebben az évben Budapesten is nőtt a TeSzedd! akcióban résztvevő önkéntesek száma. Idén 221 találkozási ponton 9027 regisztrált önkéntes szedett szemetet az esemény négy napja alatt. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2016-ban több mint 128.000 önkéntes regisztrált előzetesen az akcióra, akik 2240 helyszín megtisztítását tűzték ki célul szerte az országban. Ez több mint 13.000-rel több önkéntest (mintegy 10 százalékos növekedés) és 650-nel több helyszínt (mintegy 40 százalékos növekedés) jelent a 2015. évihez képest. A szervező tapasztalatai szerint az országos szemétgyűjtésben körülbelül 30-40%-kal többen vesznek részt ténylegesen annál, ahányan előzetesen regisztráltak.

A Magyar Posta a 2016. évi TeSzedd! megvalósításához is komoly segítséget nyújtott: ugyanis országosan biztosította az akció lebonyolításához szükséges logisztikai hátteret.

Az országos szemétgyűjtési akció lebonyolításához szükséges zsákokat, kesztyűket és kötözőket a Magyar Posta szállította ki országosan a több mint 1000 gyűjtőpontra. Ezen túlmenően a budapesti központi irodaházban önkéntes postás csapat is alakult és közös erővel tisztították meg az irodaházhoz közeli Margit-szigetet a szeméttől.

A Magyar Posta alapelve egyébként a hulladékok „termelésének” csökkentése, a keletkezett hulladékok szelektív gyűjtése és minél nagyobb arányú hasznosítása. Az integrált és központosított postai hulladékgazdálkodás megvalósításával évről évre növekszik a hulladékok szelektív gyűjtési és hasznosítási aránya. Ennek köszönhetően 2015-ben a hulladékok több mint 84 %-át (papír, fém, műanyag, elektronikai hulladék stb.) újrahasznosításra értékesítettük.

Társaságunk a továbbiakban is törekszik arra, hogy felelős és a környezetvédelemért elkötelezett szolgáltatóként ne csak kampányszerűen, hanem a mindennapokban is kellő figyelmet fordítson környezetünk tisztaságára, a Magyar Posta ”zöld” arculatára.

 Fotók: Bakos Zoltán

További információk: www.teszedd.hu

Forrás: MTI; Magyar Posta összefoglalója

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr488679486
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása