Sztár bélyeggyűjtők vallanak hobbijukról

2016. január 10. postar

Egy egészestés dokumentumfilm készül a bélyegekről, a bélyeggyűjtésről és a gyűjtőkről - közösségi finanszírozásban.

sharapova_belyeg_1.jpg

Egy 170 éves hobbiról és szenvedélyről van szó, amelynek nagyon híres emberek is hódoltak, a komoly gyűjtők kezében pedig jelentős vagyonok mozognak/mozogtak. Ugyanakkor a digitális világ a levélküldést és a bélyeggyűjtő összejöveteleket is háttérbe szorította. Vagy mégsem? Hiszen itt az oldalon olvasható posztokból is kiviláglik, hogy a bélyegkiadás világszerte virágzik, szebbnél szebb, különlegesebbnél különlegesebb filatéliai újdonságok jelennek meg. A régi kincsek feltűnéséről az aukciókon nem is beszélve. 

Ráadásul ezekhez a ritkaságokhoz gyakran szinte regénybe illő történetek kapcsolódnak, gondoljunk csak a világ legértékesebb bélyegére a Brit Guyana-i egycentes magenta bélyegre, amely története során egy gyilkosságért elítélt milliárdos tulajdonában is volt. Vagy gondoljunk a hawaii misszionárius bélyegekre, amelyek miatt gyilkosságot követtek el, s ezt egy szintén gyűjtő nyomozó leplezte le, vagy éppen a Kék Mauritiusra, amely V. György király tulajdonában volt. 

Úgyhogy, ha kicsit mögé nézünk, egy első ránézésre kevéssé akciódús témának, igazán izgalmas, filmre kívánkozó történeteire lehet bukkanni. A bélyeggyűjtés és -kereskedelem ma is sokmilliárdos üzlet, azon kívül, hogy egy szubkultúra. Megszállottság, pénz, titok, minderről szól majd a Freaks and Errors című dokumentumfilm. A bélyeggyűjtésről pedig közben kiderül, hogy egyáltalán nem egy magányos hobbi, hanem éppen hogy segíti a társas kapcsolatok kötését, hiszen a közös szenvedély közös pontot jelent. Ugyanakkor kevesen kürtölik világgá a hobbijukat, így például Maria Sharapováról is a film kapcsán derült ki, hogy lelkes gyűjtő.

Ugyanakkor - bár nem egészestés filmről van szó - készült már kisfilm a bélyeggyűjtésről, amely akár a fiatalokat is „megfoghatja” a hobbinak, ezt a Smithsonian Institute készítette, adta hírül a Bélyegvilág. A szereplők többek között, mint mondják, azért szeretnek bélyeget gyűjteni, mert annyiféle téma kerül így eléjük, amiből sok érdekességet lehet megtudni, és emellett érdekes emberekkel találkozni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr158256654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása