Elektromos autókat és motorokat tesztel a Magyar Posta

2015. szeptember 25. postas_nick

2015. nyár végétől elektromos autókat és motorokat tesztel a Magyar Posta. Az autókat az első hónapokban Budapesten, később pedig vidéken használják csomagkézbesítési feladatok ellátására, a motorokat futárpostai területen tesztelik.

 A 2015. szeptember 25-én délelőtt, a Magyar Posta budaörsi Országos Logisztikai Központjában tartott sajtótájékoztatóján bemutatott 6 gépjárművet a Citroen (Citroen Berlingo), a Nissan (Nissan ENV 200), a Volkswagen (VW Golf7), a Kia (Kia Soul), valamint a Renault (Renault Kangoo) bocsátotta a cég rendelkezésére, a motorokat pedig a Govecs biztosította. A tesztidőszak átlagosan fél évig tart – mondta Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. tesztautok.jpg

A gyári adatok alapján az egy töltéssel megtehető távolság 150–170 km, azonban ezt az értéket több tényező is döntően befolyásolja, mint például a járműbe épített eszközök használata, a sofőr vezetési technikája, forgalmi helyzetek, illetve az adott terepviszonyok. A tesztautókkal a Magyar Posta az eddigi tapasztalatok szerint – feladattól függően átlagosan 60–100 km-t tesz meg naponta. A vezérigazgató elmondta, hogy a tesztelési időszak végén a Magyar Posta kiértékeli az eredményeket, a kapott adatok függvényében hoz döntést arról, hogy bővíteni kívánja-e elektromos autókkal gépjárműflottáját.

 A Magyar Posta Zrt. kiemelt stratégiája a logisztikai szektorban rejlő lehetőségek kiaknázása, így az elmúlt két évben ennek érdekében számos fejlesztést hajtott végre: a csomaglogisztikai piacon például elsőként kezdte el egy innovatív csomagautomata-hálózat működtetését, idén pedig modernizálja az ügyfélértesítő rendszert is. Szarka Zsolt beszédében külön kiemelte, hogy a vállalat nagy gondot fordít a küldemény-nyomkövetés hatékonyságának növelésére is, ennek eredménye, hogy már nemcsak a posta honlapja, hanem a Magyar Posta mobil applikációja is lehetővé teszi a feladott csomagok nyomon követését.

 A Magyar Posta az elmúlt két évben elkezdte autóflottája korszerűsítését. 2013 óta idáig 500 autót cserélt le, a közeljövőben pedig további több száz új autó üzembe helyezését tervezi. A korszerűsítésnek köszönhetően a Posta 12 000 járműből álló flottájának átlagéletkora jelentősen csökkent, a gépkocsiállomány életkora 10 évről 8 évre.

 A Magyar Posta járművei egy év alatt nagyságrendileg 80 millió kilométert tesznek meg, ez annyit jelent, mintha kétezerszer megkerülnék a Földet. A járműflotta üzemanyag-felhasználása 2014-ben összesen több mint 8 millió liter volt.

 2013-ban a vállalat autóit műholdas járműkövető rendszerrel szereltük fel az optimálisabb járatszervezés és a  hatékonyságnövelés érdekében. Ennek a járatoptimalizációs rendszernek köszönhetően nemcsak a flotta működési és üzemanyag költsége csökkenthető, hanem egyúttal a szállítással járó környezetterhelés is. A Magyar Posta Zrt. mint az ország egyik jelentős járműparkkal rendelkező vállalata, a környezettudatos vezetési stílust és járműhasználatot belső képzések keretében igyekszik beépíteni a vállalati kultúrába, és kiemelt figyelmet fordít a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. A Társaság környezetvédelem iránti elkötelezettségét mutatja, hogy 2008–2014 között közel 20%-kal csökkentette a tevékenységéből eredő CO2-kibocsátást.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr177826210
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása