800 éves a világ egyik leghíresebb dokumentuma

2015. június 23. postar

Nagy-Britanniában ünnepségsorozat zajlott a múlt héten, amelyen a királyi család tagjai is részt vettek. Ugyanis június 15-én volt 800 éves a Magna Carta vagyis a Nagy Szabadságlevél, amelyet I. (Földnélküli) János angol király adott ki 1215-ben. A szabadságlevél biztosította a rendi alapjogokat, illetve „puccsolhatóvá” tette a királyt, amennyiben nem a leírtak szerint uralkodik. Az irat az angol jogrendszer alapdokumentuma lett. A jerseyi posta bélyeget adott ki az évforduló tiszteletére. 

magnacharta.jpg

Június 15-én került forgalomba a 6 bélyegképből álló bélyegsor olyan feliratokkal, mint: szabadság, igazságosság, emberi jogok, demokrácia, állampolgárság. A Magna Charta az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő történelmi dokumentum lett az évszázadok során, hiszen olyan alapjogokat fektettek le benne, amelyek hosszú távon példával szolgáltak. Egyik legtöbbet emlegetett cikkelye a 61., amely korlátozta a király hatalmát. A szabadságlevelet 1215 júniusában, a Temze-parti Runnymede-ben írta alá János király, persze nem saját kezdeményezésre, hanem a bárók és a canterburyi érsek nyomására. Gyorsan készítettek is belőle legalább 13 másolatot, és kifüggesztették szerte a királyságban, nehogy a kikövetelt jogokról az uralkodó valahogy „megfeledkezhessen”. 

Ma már csak négy ismert példánya létezik a dokumentumnak, amelyből kettőt a British Library, egyet a Salisbury katedrális és egyet a Lincoln katedrális őriz. A dokumentum az UNESCO Világemlékezet Listáján is szerepel, amelyen az emberiség legfontosabb írott emlékei kapnak helyet. 

magnacarta_1.jpg

A 63 cikkelyből álló oklevél biztosította a katolikus egyház kiváltságait és függetlenségét, garantálta a szabadok jogait – tudniillik, hogy szabad embert bírói vizsgálat nélkül nem büntethetnek –, ezenfelül számos pontban beleegyezett a királyi hatalom korlátozásába. A korábban már emlegetett 61. cikkelyben a király felhatalmazott 25 előkelőt, hogy amennyiben a szabadságlevélben foglaltakkal ellentétes módon uralkodna, azok joggal lázadhassanak ellene, vegyék zár alá vagyonát, és száműzzék az ország trónjáról.

A Runnymede-ben szervezett évfordulós ünnepségen jelen volt David Cameron brit miniszterelnök, II. Erzsébet királynő és a királyi család több tagja. A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy a dokumentum örökre meghatározta az erőegyensúlyt a kormányzat és a kormányzottak között. Olyan dokumentumokban köszönnek vissza a Carta részletei, mint az ENSZ emberi jogok egyetemes nyilatkozata vagy az amerikai alkotmány.  

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr427565372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása