A 2014-es év bélyegtermése a világból

2015. január 06. postar

Ha eltelik egy év, sokan számadást vagy áttekintést csinálnak, összegyűjtik az év legjeit. A bélyegek esetében ez évkönyvek formájában valósul meg. Így például az ENSZ bélyegeiből illetve svájci bélyegekből is készült ilyen kiadvány.

evkonyv_1.jpg

Az ENSZ New Yorkban, Genfben és Bécsben kiadott egyedi bélyegei és bélyegsorai szerepelnek egy-egy kiadványban. A veszélyeztetett fajokat (amelyekről korábban mi is írtunk) és a zászlókat bemutató sorozatok külön albumban kaptak helyet. Mindegyikről megtalálhatók a legfontosabb információk is az összefoglalókban.

A svájci album kevesebb szöveggel és sok-sok képpel operál. Az információk felnőtteknek és gyerekek számára egyaránt emészthetően kerültek az évkönyvbe. Erős év lehetett a svájci bélyegkiadásban a 2014-es, mert vadállatoktól kezdve, falumúzeumokon és svájci városokon át, a parasportolókig sok téma helyet kapott az idén megjelentetett bélyegeken.

Számunkra különösen érdekes lehet az osztrák évkönyv, hiszen például 100 éves évfordulója volt a szarajevói merényletnek, melynek következtében kitört az I. világháború, amelyben még az Osztrák-Magyar Monarchia keretei között vettünk részt. Így az erről szóló emlékbélyeg különösen érdekes lehet. De szintén helyet kapott a gyűjteményben a porcelán bélyeg, amelyről korábban mi is hírt adtunk. A kézi festésű porcelán lapocskát a híres Wiener Rose (Bécsi Rózsa) motívum díszíti, amely az 1740-es évekből származik a császári porcelán-manufaktúrából, kávés és teáscsészék kedvelt motívuma volt. A lapocska az eredeti porcelán bélyegekkel ellentétben névérték nélküli.

Több ország nem évkönyvet, hanem éves bélyegcsomagokat ad ki az év végén. Így például Málta és Luxembourg is.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr727044107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása