A magyar légiposta rövid históriája

2018. július 04. MagyarPosta

A légiposta története Amerikában kezdődött. 1859-ben John Wise Jupiter nevű hőlégballonjával 123 levelet vitt volna a 25 mérföldre lévő Crawfordsville-be. Sajnos a szélviszonyok miatt nem jutott el a faluba.

A 19. században leginkább hadicélokra használták ezt a kommunikációs formát. 1870-ben például az orosz megszállás alatt a párizsiak léggömbökkel és postagalambokkal tartották a kapcsolatot a külvilággal.

Az első légipostajárat Magyarországon még az I. világháború alatt, 1918-ban indult. Az Osztrák-Magyar Monarchia a rossz vasúti összeköttetés miatt teremtette meg. A járatok hajnalban indultak, egy-egy katonai repülőgép hozott postazsákokat Bécsből, Krakkóból, Lembergből és Kijevből is. Júliusban két gép is lezuhant, a szerencsétlenségben 4 pilóta elhunyt. A szolgáltatást ettől kezdve szüneteltették.

repulo_posta_bg.jpgAz évfordulóra emlékezve a mai napon 100 éves a „REPÜLŐ POSTA” felülnyomás megnevezéssel szelvényes forgalmi bélyeg jelent meg. Az újdonság mától kapható a Filapostán, továbbá megrendelhető bármelyik postán, vagy a képre kattintva a webshopban is.

Forrás: turizmusonline.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr1814092785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása