100 éve született Roald Dahl

2016. szeptember 13. postas_nick

Ezen a napon született a nagy mesemondó, akinek barátságos óriása már a magyar mozikban is látható. Boldog születésnapot! blogba.jpg

Nagy kultusz övezi a polihisztor mesemondót, aki 1916-ban született Walesben (elhunyt: 1990: november 23.). Írt novellát, regényt, forgatókönyvet, Playboy magazinba történeteket, de kalandos élete során pilóta is volt, s az orvostudomány területén is hasznát vették javaslatainak. Hírnevet mégis leginkább gyermekeknek szóló történeteivel, könyveivel szerzett, s lett a világ egyik legsikeresebb, legközkedveltebb írója.

Szerencsénkre magyarul is olvashatjuk több kötetét, így a legismertebbek közül a megfilmesített Karcsi és a csokoládégyár, vagy a Matilda című műveket is. Nemrég került a hazai mozikba a Steven Spielberg által mozifilmre átgondolt meseregény, amely filmként A barátságos óriás címet kapta, a Nagy Sándor által fordított regényváltozat pedig a Szofi és a HABÓ címet viseli. De emlegethetnénk a felnőtteknek szánt Meghökkentő mesél novelláskötetet is, s a sor természetesen majdnem a végtelenségig folytatható.

A Royal Mail jóvoltából már bélyegeken is szerepelnek a híres Dahl-szereplők, ráadásul nem más, mint az illusztráció egyik nagyja: Quentin Blake álmodta őket papírra. Most ezekkel a bélyegekkel emlékezünk a meseóriásra!

1977.jpg

Íme a bélyegek, amelyek megörökítették a legendás meseíró-illusztrátor páros találkozását:

Forrás: rmspecialstamps, RoaldDahl.com

Fotó: TheGuardian

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr4611702329
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása