Csónakra cserélt postásbicikli

2016. január 29. postas_nick

Postás Portré sorozatunk szereplője egy balatonfüredi kézbesítő-értékesítő, aki már képes a halak fejével gondolkodni. _mg_4478_1_kicsi.jpg

 Tolnai Róbert elszántságát és kitartását a Balaton-parti településen sokan ismerik. Saját elmondása szerint, ha valamit a fejébe vesz, azt meg is valósítja. Így volt ez a horgászattal is, húsz évvel ezelőtt. Egyszer csak kedvet kapott hozzá, s megszerezte a szükséges tudást és képesítést szakkönyvekből, tapasztalatból. Mostanára alig várja, hogy a postásbiciklit csónakra cserélhesse, s kihajózzon a nyílt vízre nagyobbnál nagyobb halakat fogni.

Kezdetben csak keszeget vadászott, majd a megfigyelései révén kitanulta, hogyan lehet rablóhalakat és nagyobb példányokat kifogni. Kifigyelte az egyes halfajok szokásait, s megtanult az ő fejükkel gondolkodni – melyik milyen hangot hallat; melyik hol szeret elbújni; nappal vagy éjjel aktív, vagy, hogy akad köztük olyan is, aki éppen csak a sötétedés előtti egy órában eszik, bármi történjék is.

A víz közelében töltött hosszú évek tapasztalata és a rengeteg gyakorlás hozta meg az igazán nagy eredményeket: egyéni rekordja a Balatonon egy 82 kilogrammos harcsa, de horogra akadt 21,7 kilós ponty, 10,7 kilós süllő és 7,8 kilós csuka is.

_mg_4489_1.jpg

_mg_4513_1.jpg

Az évek során a hasznos megfigyelések mellett a felszerelését is gyarapította, ma nagyjából 30, különböző halfajtára és halméretre optimalizált horgászbottal járja a tavat, és több csónakot tart készenlétben Csopaktól Örvényesig. Partközelben ugyanis a sok ember miatt szinte lehetetlen a horgászat, beljebb kell menni a nyílt vízre. A balesetek ellen nemcsak vízi GPS-szel védekeznek, hanem összefogással is: horgásztársaival egymástól 50-60 méterre horgonyoznak le, hogy szükség esetén kellő közelségben legyenek a másikhoz.

Trófeát kevés fogásból készíttet, nem igazán szereti a falon nézegetni őket. Ellenben nagyon sokat elajándékoz nemcsak a családban, de a körzetében is, ahol sokan családtagnak tekintik, és folyton kérdezgetik, mit fogott éppen, milyen volt a kapás.

A horgászat mellett a vadászat is felkeltette az érdeklődését. Ebben is azt szereti leginkább, hogy a természetben, jó levegőn lehet, megfigyelheti az állatokat, nem a zsákmány leterítése vonzza.

Úgy tűnik, megvan már a legújabb hobbija is, ami szintén az állatokhoz kötődik: halakat szeretne a lakásba is. Már neki is látott az információgyűjtésnek, hogy kiderítse, milyen fajta halakat és milyen akváriumot vásároljon.

Fotók: Kovács Bence

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr898329810
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása