Titokzatos E képeslapon is

2015. november 12. postar

Az E, vagyis az Erzsébet-emlék még Csontváry Selmecbánya látképe című festményén is megjelenik. Az E betűt az erdészek vágták a hegy oldalába, Erzsébet királyné emlékére, ahogy erről a XX. század tízes éveiből származó képeslap is tanúskodik, írja az Urbanista.

kepeslap3.jpg

Az E betűt leginkább ősszel lehetett szépen látni, ugyanis a kivágott fák helyét vörösfenyővel ültették be, amely lombhullató faj, így az emlék az őszi-téli időszakban rajzolódott ki legszebben. A jel komoly méretekkel rendelkezett: 115 méter hosszú volt, így nem csoda, hogy jó távolról is fel lehetett fedezni.

A képeslap a Hungaricana digitális gyűjteményében található, ahol további izgalmas kutakodásokat lehet végezni a 300 000 digitalizált képeslap között. Jelenleg öt intézmény: a Zempléni Múzeum; az Országos Széchényi Könyvtár; a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum; a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Damjanich János Múzeum gyűjteménye tekinthető meg ilyen módon, derül ki a honlapról. 

A témák változatosak, hiszen többek között a közlekedés, a sport, a színház, magyar városok, de például a humor és a reklám is szerepel a tematikában. Ahogy egy korábbi posztban az amerikai kongresszusi könyvtár gyűjteménye kapcsán hiányoltam az „időutazás” lehetőségét, hiszen a lapok hátoldala, vagyis maga az írás, az üdvözlet nem látható, ez ebben az esetben nincs így. Úgyhogy például betekinthetünk például, teljesen önkényesen kiragadva, Nendtvich Ilonka nagyságos úrleánynak küldött képeslapba, 1941-ből, amelyen a dunai panoráma látható a Gellért-hegyről. 

kepeslap.jpg

kepeslap2.jpg


További bónusz, hogy azon kívül, hogy egy kicsit bekukucskálhatunk ismeretlen emberek személyes üzeneteibe, a felhasznált bélyegeket is lehet böngészni.

Képek forrása: http://postcards.hungaricana.hu/hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr608073128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása