Érdekes tények a 240 éves amerikai postáról

2015. augusztus 12. postar

1775-ben alapították, és az első „postamester” nem más volt, mint a polihisztor Benjamin Franklin. De további története folyamán is sok, később hírességgé lett ember kezdte útját a postán.

usa.jpg 

Benjamin Franklin azon kívül, hogy az amerikai postai rendszer kialakításának fő támogatója, kezdeményezője volt, írt, feltalálta a villámhárítót, filozófiai társaságot alapított, megalapította az első kölcsönkönyvtárat, kormányozta Philadelphiát és kezdeményezte az 1776-os Amerikai Függetlenségi Nyilatkozatot.

1. Franklin volt az, aki forradalmasította a kézbesítést a brit gyarmatokon, de 1774-ben a korona elbocsátotta, mert a forradalmi erőkkel rokonszenvezett. Így, amikor az alakulóban lévő független országnak szüksége volt egy postai vezetőre, akkor tapasztalatai nyomán őt választották ki a tisztségre. A kongresszus évi 1000 dollárt fizetett a munkájáért.

2. Már az Egyesült Államok első alkotmányának 9. cikkelyében lefektették a kormány kizárólagos jogát arra, hogy postaszolgáltatást nyújtson az államok között, erre postai útvonalakat jelöljön ki és postahivatalokat hozzon létre. 1789-ben ez 75 hivatalt és közel 4000 km utat jelentett.

3. Mára a rendszer egy „picikét” nagyobbra nőtt, mintegy 31 ezer hivatallal, 511 ezer alkalmazottal. A kézbesítők, csomagszállítók több mint 2 milliárd kilométert tesznek meg egy év alatt.

4. Abraham Lincoln, későbbi amerikai elnök 1833 és 36 között Illinois államban, New Salemben volt postamester, aki időnként a sapkájában szállította a kézbesítésre szánt leveleket.

5. Rajta kívül még olyan hírességek dolgoztak életük egy szakaszában az amerikai postának, mint Walt Disney, William Faulkner, Charles Lindbergh vagy Bing Crosby.

6. A postának köszönhetően –  persze a minél gyorsabb szolgáltatás megteremtésének érdekében – egyre újabb szállítási módokat vontak be a kézbesítésbe: a lovak után jöttek a gőzhajók és –mozdonyok, majd a repülők. Egyedül a Pony Express dőlt be anyagilag a távíró elterjedése után.

7. Az Owney nevű kutya volt a szolgálat kabalája, aki évekig utazott a postavonaton Albany és New York között. A történetnek azonban rossz vége lett, mert Owney elkövetett egy komoly bűnt: megharapott egy postást. Így nem maradhatott életben, de kitömték, és helyet kapott a Nemzeti Postamúzeumban.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr517699400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása