Napsütötte posták

2015. július 27. postas_nick

A környezettudatosság és az ökológiai érzékenység szerencsére nem csak divatos szavak mostanában. Erre jó példát mutat a Magyar Posta is, ahol napelemekkel, napkollektorokkal és geotermikus energiát hasznosító berendezésekkel járulnak hozzá az energiafelhasználás és ezáltal a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, parányi mértékben pedig a globális felmelegedés mérsékléséhez.

solar-cells-824691_1280.jpg

NAPKOLLEKTOR

A vállalat már 2008 óta telepít napkollektorokat épületeire, elsőként az Országos Logisztikai Központ (OLK, Budaörs) épületébe került ilyen berendezés. A napkollektor a meleg víz előállításában segédkezik, így jellemzően ott telepítenek ilyen rendszert, ahol a napsütéses órák száma magas, továbbá a melegvíz-használat is fokozottabb. Többek között ilyen településnek számít Székesfehérvár, Pécs, Siófok, Aszód, Villány, Balatonalmádi, Balatonszentgyörgy és Szolnok is, ahol már működik az új technológia. Ez idáig 9 intézményben alkalmazták az innovatív és energiahatékony megoldást, s ez a szám remélhetőleg folyamatosan nőni fog.

NAPELEM

Az első napelemes rendszert Villányban kezdték el használni 2013-ban. A megoldás hatékonyságát jól mutatja, hogy 11 000 kWh villamos energiát termelt, ebből 3 453 kWh-t hasznosított a posta, a többit értékesítették az áramszolgáltató felé.
villany_posta_napkollektor.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr187641522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása