Bergman és Newman - Hollywood fénykora bélyegen

2015. július 23. postar

Nem véletlen, hogy az amerikai posta Forever sorozatában kapott helyet Ingrid Bergman és Paul Newman. Két olyan valódi, a szó klasszikus értelmében vett filmsztárról van szó, akiket körüllengett a mozi varázsa. Stílusikonok, példaképek, és elsősorban nagyon tehetséges színészek voltak.

ingrid_bergman.jpg

Ingrid Bergman a hollywoodi legendákat megörökítő bélyegsorban a 19. helyet kapta. A bélyeg több szempontból is különleges, ugyanis az Egyesült Államok postai szolgáltatója (USPS) és a Svéd Posta közösen adja ki. A kép alapjául szolgáló fotót Laszlo Willinger készítette az 1940-es években, az eredetileg fekete-fehér bélyegképet kiszínezték, így még különlegesebb hatást kelt.

A színésznővel szinte összenőtt alakítása a Casablancában (Kertész Mihály rendezésében), de a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat nem Ilse Lund megformálásáért kapta meg, hanem a Gázlángban játszott Paula Alquist szerepért (George Cukor). A második arany szobrocskát az Anasztáziáért kapta (Anatole Litvak). Sidney Lumet Gyilkosság az Orient Expresszen című mozijáért pedig 3. Oscar-szobrocskáját is hazavihette, ezúttal a legjobb női mellékszereplőnek járót.

Ingrid Bergman olyanokat követ a hollywoodi legendák sorozatban, mint Marilyn Monroe, Humphrey Bogart, Alfred Hitchcock, John Wayne, Judy Garland, Audrey Hepburn, Bette Davis, Gregory Peck és Charlton Heston. A bélyeget augusztus 20-ától lehet majd kapni az Egyesült Államokban.

A Paul Newmanről készült bélyeg eredeti fotóját Steve Shapiro készítette 1980-ban. A színész 10 Oscar-díj jelölést kapott karrierje során, ebből nyolcat főszerepért, ám csak egyet kapott meg, a Pénz színében nyújtott alakításáért, Martin Scorsese rendezésében, 1987-ben. Tíz évvel később pedig Jean Hersholt humanitárius díjat kapott. Olyan filmekben játszott, mint a Macska a forró bádogtetőn, Elizabeth Taylorral vagy a Butch Cassidy és a Sundance kölyök Robert Redforddal, valamint az Exodusban és a Pokoli toronyban, sok más legendás alakítása mellett.

paul_newman.jpg

Nagy szerelme volt az autóversenyzés, és itthon talán kevesen tudják róla, hogy milyen sok fontos ügy mellé állt oda támogatóként. Az általa alapított SeriosFun Children’s Network több mint 600 ezer gyereken és családon segített, saját ételmárkát is alkotott, ami egy salátaöntettel indult, célja pedig szintén a jótékonyság volt. Mára több mint 200 termék kapcsolódik a színész nevéhez, a belőlük származó haszonból pedig több mint 430 millió dollárt adományozott különböző jótékonysági szervezeteknek. A bélyeg szeptember közepétől kerül majd forgalomba.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr117647310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása