Postakürt és madarak

2015. július 14. postar

Egy kis kitekintést teszünk a nagyvilágba, hogy mi is ihleti meg a logótervezőket, amikor a posták szolgáltatásait kell egy jelképbe összefoglalni.

magyar_posta_logo_square.jpg

Arról már korábban írtunk, hogy mennyire tükröződtek a történelem viharai a magyar postalogó alakulásán, amely azonban a sok változás ellenére egyik fontos elemét, a postakürtöt szinte végig megőrizte.

A kürt, amely egyébként sok nemzet postai szolgáltatójának logójában benne van, nem véletlenül vált emblematikus tárggyá. Először a középkori városi levélhordók használták, majd a lovas postakocsik időszakában a kocsis ezzel jelezte a posta érkezését. Magyarországon már a kiegyezés után megalakult Magyar Királyi Posta logójában is benne volt.

02_cimer_mkir_posta.jpg

Ugyanígy szerepel az osztrák, a német, a lengyel, az észt, a norvég vagy a máltai posta logójában is különböző mértékben stilizáltan vagy egyéb elemekkel kiegészítve, például a norvég esetében a koronával vagy Máltán a máltai kereszttel. A belga posta nevét és logóját is megváltoztatták néhány éve, amikor a brand magánkézbe került. Például a kürtöt is tovább stilizálták, de azért némi fantáziával még bele lehet képzelni a Bpost logójába.

Másik jellemző motívum a postai logókban a madár, amely Sri Lanka esetében leginkább galambra hasonlít, de az Egyesült Államok postájának jelképe például a sas. A galamb egyébként már a perzsák óta köthető az üzenetek kézbesítéséhez, a görögök az olimpiai győztesek nevét küldték szét galambokkal a városaik között. Postagalambok tartása, versenyeztetése az évezredek során elsősorban hobbi lett, de nem csoda, hogy ezt a madárfajtát kapcsoljuk leginkább a levélhordáshoz.

sri_lanka.jpg

usa.jpg

 Még a madárnál is stilizáltabb, amikor egyes posták „dinamikus” vonalakkal személyesítik meg szolgáltatásukat. Jó példa az átmenetre a koreai és kanadai posta logója. Előbbiben még egyértelműen azonosítható a madár formája, utóbbi is tekinthető még stilizált madárnak. Ellenben az indiai posta logója már csak vonalakból áll.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr997626312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása