Postakürt always!

2014. február 25. postar

A posták logója, nemcsak Magyarországon, a kürt. A logókon azonban látszanak a történelem viharai. A dizájn a korral együtt változik. Néha kiegészül, attól függően, hogy milyen szolgáltatások egyesülnek a cégben, máskor eltűnik egy-egy elemmel.

kürt.jpg

A kürtöt először a középkori városi levélhordók használták. A városiasodással egyetemben szükségszerű volt a postai „szolgáltatások" fejlesztése. A régi időkben a perzsák rendelkeztek a legszervezettebb postahálózattal, állomásokkal. Az ókori Rómában csak közigazgatási vagy katonai célból továbbítottak leveleket, küldeményeket. Aztán a főuraknak saját futárai voltak, jobbágyaikat bízták meg az üzenetek továbbításával. A középkortól szükségszerű volt a rendszerszerű felállás

hírnök.jpg

1867-ben a Magyar Királyi Posta logója, nem meglepő módon, egy koronát is tartalmazott, ami a ruházaton, pecséteken, bélyegzőkön és a levélszekrényeken is megjelent.

 Aztán mikor a távközlési szolgáltatás is a postához került, az elektromosság szimbóluma – a villámok - is bekerültek a jelölésbe. Egészen 1945-ig.

1945-től már a politika is beleszólt a logó alakulásába, a korona kikerül, a csillag és kalapács pedig bekerül az egyre egyszerűbben ábrázolt postakürt mellé.

Őszintén szólva én nagyon szerettem a hollót, ennek nyilván az is az oka, hogy ebben az időszakban voltam gyerek, az egyik nagynéném is a postán dolgozott, emlékszem volt is egy levehető (lehet, hogy nem önszántából jött le?) csőrű műanyag fekete hollónk otthon. A holló 1973-ban az irányítószámok rendszerének bevezetésekor a reklámkampányban tűnt fel, aztán a logónak is része lett.

Egy ideig még az is félő volt, a holló kiszoríthatja a kürtöt. A hollóról óhatatlanul eszünkbe jut Arany János Mátyás anyja című balladája. A gyönyörű versben Szilágyi Erzsébet levelét egy holló vitte Hunyadi Mátyásnak.

„Ki kopog?
Mi kopog?
Egy fekete holló!
Nála még
A levél,
Vagy ahhoz hasonló."

1990-ben a politikai változásokkal egyetemben újra változott a logó is, méghozzá vissza a koronás postakürtre, mint a Kiegyezés idején. Ma is ez a Magyar Posta hivatalos logója.

Nézzük, hogyan jelenik meg a kürt más nemzetek postáinak logójában.

 A képek és az információk forrása a Postamúzeum.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr315802148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása