Keresik Európa legszebb régi játékos bélyegét

2015. május 26. postar

A játékokat mindenki szereti, mindenki tud hozzájuk viszonyulni, hiszen mindenki volt gyerek, és ha szerencsés, felnőttként is szeret játszani. A régi játékok elénk varázsolják a már letűnt korokat, régi embereket, gyerekeket, elképzelhetjük hogyan éltek. Ráadásul a múlt játékaiban a maiak előképét látjuk, így nem csoda, hogy a régi játékok bélyegen is hálás témát jelentenek. 

regi_jatekok_kisiv.jpg

Az idei EUROPA bélyeg témái a régi játékok. Az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének keretei között zajlik a közös tematikájú, de igen változatos bélyegkiadás. Az országok által megjelentetett bélyegek szépségversenyen is megmérkőznek egymással. A Magyar Posta által kibocsátott kisíven a Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely különlegességei kaptak helyet. A grafikákat Hefelle Glória grafikusművész készítette.

A múzeum 18 ezer darab muzeális értékű játékot őriz, közülük a legrégebbi az 1760-as évekből származó francia mozaikrejtvény. A magyar népi és polgári játékok mellett más népek játékai is helyet kaptak a múzeumban, így például észt, lengyel, mexikói és japán játékkultúrába is bepillantást kaphatunk.

A kisív bélyegein sárközi babák és a budapesti játékműhelyekből „Grabóka” fajátékok, masé lovas huszár és „Bergengócia favár” látható, valamint matyóruhás fababák, kovácsolók légjáték, lovas kocsi és vásári játék juhásszal elnevezésű tárgyak szerepelnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr667477292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása