Ügyintézés a postán

2014. november 13. postar

Jelentős előrelépés, hogy több kistelepülésről nem kell beutazni a legközelebbi nagyvárosba, hogy elintézzük ügyes-bajos dolgainkat a közigazgatásban. A Postai Agora projekt keretében 40 kistelepülésen vált lehetővé az elektronikus ügyintézés a postákon található Agora pontokon.

agora.jpg

Ezeken a pontokon információkat lehet találni a közigazgatási és hatósági eljárásokról és egyes ügyeket el is lehet innen indítani, magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt. A postai ügyintézők pedig segíteni is tudnak az információk elérésében, tájékozódásban, így a posta egyfajta közösségi tér is lesz.

Aki azonban ezt nem kívánja igénybe venni, az a már a múltkori posztban megemlített mobil applikációval ezeket az információkat bárhol elérheti, valamint közigazgatási ügyek intézésére például időpontot is foglalhat. A Postai Agora mobil alkalmazás október 31. óta érhető el.

Postai Agora Pontok: Balatonújlak, Berente, Csököly, Farád, Gyulaháza, Hejőpapi, Hernádkak, Inke, Jánd, Jánkmajtis, Jósvafő, Kardoskút, Kenézlő, Kölcse, Kömlőd, Köröm, Kurityán, Magyarnándor, Monok, Nagyiván, Nagykarácsony, Nagypeterd, Nagyrozvágya, Nemesvid, Nyírtass, Ozora, Penc, Ragály, Ságvár, Sajóörös, Székely, Szigetbecse, Szügy, Csobád, Tiszaszalka, Tyukod, Uraiújfalu, Váchartyán, Vácrátót, Zsáka.

A következő ügyek intézéséhez kaphatnak segítséget ezeken a pontokon az ügyfelek:

• Gyermekszületés (anyakönyvi kivonat, lakcímkártya, TAJ-kártya, TGYÁS, GYED, családi pótlék)

• Iskolakezdés (Iskoláztatási támogatás, gyermekvédelmi kedvezmény, diákkedvezmény)

• Munkaügy és adózás (Képzési támogatások, munkaerő-piaci programok, munkahely-teremtési támogatás)

• Házasság, élettársi kapcsolat (bejelentések anyakönyvi kivonat, név megváltoztatása)

• Építkezés, otthonteremtés (építési/használatbavételi engedély, hatósági ügyek, haszonélvezeti, szolgalmi és jelzálogjog)

• Egészségügy (TAJ kártya, gyógyszerköltség támogatás, utazási költségtérítés, táppénz)

• Okmányigénylés, pótlás (személyi elvesztésének bejelentése, útlevél igénylése, lakcímbejelentés)

• Vállalkozói ügyek, ipari és kereskedelmi tevékenység (szálláshely-üzemeltetés, rendezvénytartás, termelői piac, állatvásár, lovas szolgáltatás)

• Gépjármű üzemeltetéssel kapcsolatos ügyek (jogosítvány, törzskönyv, forgalmi engedély, gépjármű átírása, rendszámtábla pótlása)

• Szociális ügyek (rendszeres szociális segély, időskorúak járadéka, ápolási díj, átmeneti segély)

• Nyugdíjba vonulás (öregségi nyugdíj, árvaellátás, özvegyi nyugdíj, járadékok, egyszeri segély)

Haláleset, hagyatéki ügyek (haláleset bejelentése, anyakönyvi kivonat, ügygondnok kirendelése)

Az állami szolgáltatások mellett pénzügyek intézésére is lehetőség van ezeken az Agora pontokon, ez azért is fontos, mert nincs minden településen takarékszövetkezeti fiók.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr916890291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása