Az Országház apró titkai

2014. november 04. postar

Az ember, különösen, aki Budapesten él, gyakran megy el a Parlament előtt, valami személyes élménye szinte mindenkinek kötődik ehhez a különlegesen szép és történelmi szempontból emblematikus épülethez. Az elnöki fogadótermek apró építészeti remekművei, díszítő részletek jelennek meg a Magyar Posta által most kiadott kisíven. Az Országház különleges építészeti részleteit 2012 óta veszi sorra bélyegen a Posta.

Országház1.jpg

A bélyegek igazi különlegessége az, hogy nem a szokványos, ismert termeket láthatjuk rajtuk, hanem a valóban érdekes, gyakran elbúvó részleteket mutatják meg. Hiszen a Parlament építészetileg is annyira részletgazdag, hogy mindig fel lehet fedezni rajta újdonságokat. 2012-ben a főrendiház és a képviselőház üléstermei, tavaly a kupolaterem és a díszlépcső-csarnok jelent meg.

orszaghaz2013.jpg

Idén az elnöki dolgozószobák vannak soron. Az épületben egyébként több mint 200 dolgozószoba van, köztük a köztársasági elnöké, a miniszterelnöké és az országgyűlés elnökéé is. Bepillanthatunk a mindenkori miniszterelnök parlamenti dolgozószobájába, a köztársasági elnök parlamenti szobájába, valamint a főrendiház volt elnökeinek a fogadótermébe, amely ma a háznagy dolgozószobája. A bélyegkisívet Domé Eszter tervezte, az ehhez szükséges képanyagot Hajdú József készítette el, és az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. gyártotta.

Az ország háza egyébként mindig is kedvelt témája volt a bélyegkiadásnak, hiszen az ország és a főváros egyik legemblematikusabb épületéről van szó. Elsőként 1916-ban jelent meg az Arató-Parlament bélyegen, aztán minden évtizedben szerepelt az épület valamilyen változatban. Napjainkig 34-szer bélyegen, blokkon, kisíven láthattuk egészében vagy egy-egy részletét.

országház2.jpg

Így például az 1993-ban majd 2010-ben felülnyomással megjelent Antall József emlékére készült bélyeg keretrajza is a Parlamentet ábrázolja. A Posta 2002-ben az Országház átadásának 100. évfordulójáról is megemlékezett egy különlegességgel, melynek bélyegképén Rauscher Lajos akvarellje és a kupola, míg a kereten az ülésterem részlete látható.

Országház100.jpg

Külföldi bélyegeken tizenkét alkalommal szerepelt, először 1951-ben, legutóbb pedig 2011-ben francia bélyegen, ahol Budapest nevezetességeit mutatták be.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr636860525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása