Bélyegen a világbajnok magyar labdarúgók

2014. július 14. postar

A magyar futballról már 1925-ben adott ki bélyeget a Magyar Posta, méghozzá az abban az évben megrendezett nemzetközi sportünnepségek alkalmából. Addig sosem látott propaganda övezte a megjelenést, a befolyt összeg egy része pedig jótékony célra ment, mint fogalmaztak: „A 100 százalékos felár testnevelési célokra fordíttatik”.

MPIK 439.jpg

A nagy bélyegdömping aztán érthetően az ötvenes évek első felében érkezett, 1953-ban az akkor átadott Népstadion tiszteletére jelent meg egy 2 és egy 5 forintos címletű sorozat, amit aztán még ugyanabban az évben a londoni 6:3 tiszteletére felülnyomtak.

Aztán jött 1954, ami a Magyar Posta életében sem volt egyszerű időszak. A svájci világbajnokság egyértelmű esélyese a korszak legkiemelkedőbb csapata, a magyar válogatott volt.

Olyannyira biztosra vették Puskásék győzelmét, hogy el is készült a Győzelmi bélyeg az előző évi Népstadion-sor mintájára. Aztán az NSZK a döntőben máig feldolgozhatatlan módon 3:2-re nyert, így aztán a sorozatot végül nem adták ki, az elkészült darabokat pedig megsemmisítették.

Néhány enyvezett-fogazott példány persze megmaradt, mondanunk sem kell, hogy illegálisan, ezek gyűjtőkhöz kerültek, és ma igen sokat érnek. Mondanunk sem kell, hogy óriási filatéliai csemegéről van szó.

Aztán a hatvanas-hetvenes évektől rendszeresen adott ki bélyeget a Magyar Posta az éppen aktuális világesemény (világbajnokság, Európa-bajnokság, olimpia) kapcsán, sajnos a magyar válogatott utoljára 1986-ban, Mexikóban volt érintett.

Természetesen azóta is adott ki a Posta foci témában bélyegeket,  amelyek szintén szépek, de magyar válogatott 1986 óta nem jutott ki világbajnokságra. Pedig szívesen látnánk őket egy ilyen világverseny kapcsán újra megörökítve bélyegen.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr736507833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása