Mozilegendák bélyegen

2014. május 17. postar

Nem is olyan régen azt feszegettük, hogy milyen filmekben játszottak fontos szerepet a postások. Most jöjjenek sorra a világhíres filmek, amelyeket bélyegen is megörökítettek. A brit Királyi Posta tulajdonképpen hat jelentős film tiszteletére készített bélyegsorozatot, amelyek a II. világháború óta készültek el.

2.jpg

Számított a nézők véleménye, szakértőket és a Brit Filmintézetet is megkérdezték, hogy mik a mértékadó filmek hatvan év alatt. Például a Diadalmas szerelem 1946-ból David Niven főszereplésével készült 1946-ban. A brit légierő pilótájáról szól, és a legnagyobb 20 brit film listáján rendszeresen szerepel. Külön érdekessége, hogy fekete-fehérben és színesben egyaránt leforgatták.

1.jpg

Arábiai Lawrence a hihetetlenül kékszemű Peter O’Toole-lal (nyitókép). A film elképasztő díjesőt hozott az alkotóknak, megnyert 7 Oscart, 4 BAFTA és 5 Golden Globe díjat. Peter O’Toole tavaly, nem sokkal a halála előtt járult hozzá, hogy szerepeljen a bélyegen.

Az 1968-ban készült 2001: Űrodüsszeia szintén kultikus film. Stanley Kubrick filmjét rendszeresen beválasztják a valaha született 10 legjobb filmet felvonultató listákba.

3.jpg

Az 1942-es olimpián egymással versenyző atlétákról szóló film a Tűzszekerek szintén legenda, az egyik legjobb sporttal foglalkozó film.

Tűzszekerek.jpg

Nigel Havers, aki Lord Lindsey-t játszotta a filmben, azt nyilatkozta, csodálatos dolog, hogy egy ilyen film részese lehetett, a bélyegen szereplő jelenet pedig tökéletesen megjeleníti a hangulatot, amiben a film készült.

Havers_bélyeg.jpg

A Titkok és hazugságok szintén mély nyomokat hagy a nézőben. Mike Leigh társadalmi kérdésekre koncentráló filmje 2 BAFTA-díjat kapott és elnyerte az Arany Pálmát a Cannes-i Filmfesztivál fődíját is.

4.jpg

A Csavard be, mint Beckham című film két főhősnőjéből sztár lett a film után. A bemutató után az Egyesült Királyságban rögtön a toplista élére ugrott.

5.jpg

Végül pedig álljon itt bónuszként egy különleges dokumentumfilm 1936-ból: Az éjszakai posta. W.H. Auden verséből és Benjamin Britten zenéjével „filmköltemény” született a Euston és Glasgow között közlekedő postavonatról.

6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr896169724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása