Küld még valaki táviratot?

2014. május 15. postar

Itthon még lehet. Elgondolkodtam, hogy én vajon milyen esetben küldenék valakinek táviratot, amit nem is tudom mikor tettem utoljára. Arra emlékszem, hogy egyszer adtam fel telefonon, azt hiszem esküvőre, de már nagyon régen. Ma az e-mail, sms és digitális képeslap korában mi lehet az ok?

távirat.jpg

Arra jutottam, hogy vagy ha valakinek meglepetést szeretnék okozni a szokatlan küldeménnyel, vagy egy sms, email nem elégséges köszöntés az utolsó pillanatban, akkor még mindig opció lehet a távirat. Hiszen egy esküvőre mondjuk, lehet üdvözlőlapot küldeni, hacsak nem az utolsó percben jut eszünkbe, de egy halálesetnél az ember mégsem küld sms-t vagy e-mailt.

Indiában tavaly óta már nem lehet táviratozni. 163 év után szűnt meg a lehetőség, a fent említett e-mail és az sms miatt. Az utolsó lehetőséget Indiában sokan igyekeztek kihasználni, hogy emlékül, még utoljára küldjenek távíróval táviratot ismerőseiknek. Az 1.2 milliárd fős országban mindössze 5000 táviratot küldtek naponta, így már nem érte meg a szolgáltatónak a lehetőséget fenntartani.

Az Osztrák-Magyar Monarchiában 1847-ben létesült az első távíró állomás, Budapesten pedig 1850-ben épült fel. Bár itthon is nagymértékben csökkent az elküldött táviratok száma, de 2012-ben is még 200 ezret adtak fel összesen az emberek, így a szolgáltatást, bár törvényileg már nem kötelező, még mindig megéri fenntartani a Postának.

Táviratot postán és telefonon is fel lehet adni, viszont például anyák napjára ne kalkuláljunk, mondjuk jövőre, mert vasárnap nem viszik ki az üzenetet. Szombatig viszont igénybe lehet venni az üzenetküldésnek ezt a módját, belföldön, bár nem olcsó mulatság. Viszont biztosan meglepetés! Érdekes azonban, hogy a többség mégsem dísztáviratot küld.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr1006169716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása