Le a pecséttel! Kérjünk bélyeget!

2014. január 22. postar

Évfordulók, állatok és sport - ez fogja jellemezni dióhéjban az idei bélyegkínálatot. Egy kis előzetest adunk abból, hogy mi minden lesz majd látható ebben az évben a Posta által kiadott új bélyegsorozatokon. Örülhetnek a gyűjtők, de azok is, akik egyszerűen szeretnek még szép bélyegeket ragasztani a leveleikre, képeslapjaikra.

új bélyeg 2014_Oldal_1_color.jpg

Úgyhogy „le a pecséttel"! Kérjünk bélyeget! Ugyanis amennyiben ezt tesszük a következő tematikákból válogathatunk. Lesz természetesen, ami kapcsolódik a magyar kultúrtörténet jeles eseményeihez, évfordulóihoz, vagy nemzetközi események magyar vonatkozásaihoz.

Így például lesz - 200 éves, évfordulós - bélyege Ybl Miklósnak, a 19. század egyik legnagyobb építészének, Egressy Béni zeneszerzőnek és Ganz Ábrahámnak is, aki a nehézipart alapozta meg Magyarországon. Születésének 100. évfordulója tiszteletére Tolnay Klári színésznő és Fischer Annie zongoraművész is szerepel majd egy-egy bélyegen.

Sajnos, szomorú történelmi évfordulóknak is emléket állítanak a bélyegek, így az első világháború 100. és a holokauszt 70. évfordulójának.

Jó hír a gyűjtőknek, hogy folytatódnak a sorozatok is, így a Magyar szentek és boldogok, illetve a Magyarországi zsinagógák sorozata is.

A kínai asztrológia szerint kezdődő Ló évéről, a hozzá kapcsolódó bélyegről már írtunk korábban, de nem kell ennyivel beérnie annak, aki az állatos bélyegeket szereti, mert lesznek ragadozó rovarok és állatkölykök is a címleteken. Az utóbbi nyilván nem véletlen, azon túlmenően, hogy a gyerekeket nyilván ezek a témák vonzzák igazán, a magyarországi állatkertek kölyökszaporulata igazán bőséges volt az elmúlt évben, így az is megihlethette a készítőket.

A sportok közül pedig a vb évében nem maradhat ki a foci, valamint a Magyarország és Horvátország által közösen megrendezett női kézilabda világbajnokság sem.

Az idén is lesz Bélyegnap, várhatóan 2014. április 25-én, Debrecenben, ahol találkozhatnak és eszmét cserélhetnek a bélyegek kedvelői, megszállottjai, és persze szokás szerint lesz ebből az apropóból kiadott kollekció is. A bélyegnap a filatéliában az év legjelesebb napja, ugyanis egyben nemzetközi kiállítást is jelent, ahol igazi ritkaságokat is meg lehet nézni.

Lesz megint verseny is Európa legszebb bélyegei között, ahová idén népi hangszerekkel lehet benevezni. Ezt a versenyt, ahol a legszebbekre a közönség az interneten keresztül szavazhat, 2008-ban (Levélírás), 2009-ben (Csillagászat), 2010-ben (Gyerekkönyvek) és 2012-ben (Látogatás) is magyar bélyeg nyerte.

A 2014-es versenyben lévő bélyegek közül már néhányat meg lehet nézni a következő címen, a megtekinthető bélyegek sora pedig nyilván folyamatosan bővül a verseny kezdetéig. 

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr415774941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása