A ló évében érdemes szülni és bélyeget venni

2014. január 14. postar

A kínai horoszkóp szerint 2014 a Ló éve. Ebbe az újévbe, a kínai asztrológia szerint január 31-ével lépünk be. A Magyar Posta pedig már kiadta első idei bélyegét, éppen ebben a témában. A kínai horoszkópon túl azonban a ló mindig fontos szimbóluma volt a magyarságnak.

Ló kisív.jpg

Kínában ezek a jegyek nagyon fontos szerepet töltenek be az emberek életében, sokan még a szülést is hajlandóak mesterségesen megindíttatni, azért, hogy a gyerek a szerintük erősebb, szerencsésebb jegyben születhessen meg. A kínai horoszkóp szerint a ló jegyében születettek kommunikatívak, népszerűek és vidámak, ugyanakkor temperamentumosak, impulzívak is egyben. Keményen dolgoznak, de nem szeretik a kereteket és a kényszert.

A ló mindenesetre egy tüzes, energiával teli jegy, úgyhogy nem véletlen, hogy ez a szép és nemes állat a világ több nemzete számára egyformán jelkép.

A Magyar Posta nincs egyedül ezzel a kezdeményezéssel, ugyanis világszerte sok országban bocsátanak útjára bélyegsorozatokat a Ló évének kezdetén. Ezek különböző módon jelenítik meg az állatot, az egészen stilizált formáktól kezdve, az animáción át, a művészi megközelítésig. A galériában hongkongi, szingapúri, Fülöp-szigeteki, japán és gibraltári bélyegek láthatók. 

A magyar bélyeg egy kínai festőművész Xu Beihong alkotásainak felhasználásával készült.

Ahogy fentebb említettem a magyar népléleknek egyébként is jelentőségteljes alakja a ló. Végigkövethető mondavilágunkon, amikor a kalandozó magyarok lóháton bebarangolták a Kárpát-medencét, a lóversenysporton keresztül, a modern lótartásig. (Nem véletlen, hogy gróf Széchenyi István is egy egész könyvet írt a Lovakrul, ami első magyar nyelvű könyve volt, és a hazai lótenyésztést szerette volna előremozdítani.)

Manapság a lovakkal nem egyszer a terápiás, segítő szerepet hozzuk kapcsolatba, legalábbis városi környezetben. Ugyanakkor ma is hősökké tudnak kinőni alkalmanként ezek az állatok, ahogy az egész ország szurkolt például Overdosenak és érte.

Így nem véletlen, hogy a ló, mint motívum a bélyegeken nem először jelenik meg. Lapozgassunk közöttük, ahol a ló, mint élő örökségünk, vagy mint művészeti alkotás témája jelenik meg. De készült sorozat a lóversenysport tiszteletére is.

Azt pedig csak remélhetjük, hogy a kínai asztrológia évezredes tapasztalatai igazat mondanak és ez az év valóban az öröm, a jóság és a világra nyitás éve lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr195757597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása