Hogyan küldjünk csomagot karácsonyra?

2013. december 17. postar

Igazán nem szeretnénk senkit rémisztgetni, de ha karácsonyi csomagot szeretne feladni, pláne ha ezt külföldre tenné, vagy ajándékot rendel, akkor jobb, ha összekapja magát, mert lassan kifut az időből. Ráadásul van pár dolog, amire érdemes nagyon odafigyelni, hogy megkíméljük magunkat a kellemetlen meglepetésektől. Ebben próbálunk meg segíteni.

csomag1.jpg

Ilyenkor Karácsony környékén rengeteg dolga van a csomagos postásnak, alighanem jóval több, mint az év többi időszakában. A Magyar Postán keresztül az ünnepi időszakban, ami azért már jóval december előtt elkezdődik, körülbelül 4 millió csomag fordul meg belföldön, nemzetközi viszonylatban pedig további 100 ezer.

Éppen ezért jó, ha előre gondolkodunk, hogy időben megrendeljük, amit szeretteinknek szeretnénk a fa alá tenni (lassan határeset, de még nem késő...). Különben kínos szituációkban lehet részünk, ha az olyannyira várt csomag nem érkezik meg időben.

Én a képeslapokkal például nagyon rossz vagyok, mindig az utolsó pillanatban adom fel őket, így esélyük nincs időben megérkezni a címzettekhez, jó, ha az újév beköszönte előtt megkapják. (Pedig olyan jó képeslapot kapni, amikor egyébként főként csak számla és hivatalos irat vár a postaládában.)

Itthon december 20-ig jók vagyunk

De visszatérve a csomagokhoz, ha Magyarországon belülről rendel az ember és nem futárszolgálat, hanem a posta a szállító, akkor érdemes december 20-áig megrendelni a kívánt dolgokat. Ha Európa más részéből, akkor már nagyon igyekezzünk, mert legalább 1-2 hét ráhagyás kell ahhoz, hogy időben legyünk.

Ha pedig ennél is távolabbról, mondjuk a Távol-Keletről, rendelünk, akkor arra 40-50 nap is szükséges lehet (a Távol-keleti szolgáltatók megvárják, hogy összejöjjön egy konténernyi szállítmány), úgyhogy időben érdemes elgondolkodni a Húsvéton. Vagy a jövő karácsonyon...

A másik hiba, amibe az ember könnyen beleesik, hogy elfelejti, egyes esetekben, például, amikor Európán kívülről érkezik áru, akkor azután ÁFÁ-t illetve vámot kell fizetni. Áll ez a csomagrendelésre és az ajándékküldésre is bizonyos összeg felett.

Egyre többen vannak azok, akiknek külföldön is élnek hozzátartozói, márpedig ha ez a külföld az Európai Unión kívül van, akkor az ajándékküldés igazán zsebbe vágó kérdéssé válhat.

csomag2.jpg

Úgyhogy ezeknek a dolgoknak érdemes egy kicsit utánanézni a Posta honlapján, nehogy valakit, (rosszabb esetben a megajándékozottat) kellemetlen meglepetés érje.

A további csapda abban van, hogy hiába rendel valaki mondjuk egy német vagy angol oldalról, ha a cég a terméket Kínából szerzi be, és onnan egyenesen ide küldeti, nem parkoltatja előtte Németországban, akkor bizony itt is áll a vámkötelezettség.

Ráadásul mivel sokan igyekeznek kisebb összeget feltüntetni a csomag valós értékénél, a NAV ellenőrei egyre több csomagot vizsgálnak, például akár röntgennel, vagy felbontással is.

Ha magánszemély küldi magánszemélynek

0 - 45 euró között vám- és adómentes
45,1 - 150 euró között vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt
150,1 - 700 euró között 2,5 % vám + 27% ÁFA
700 euró és e felett kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA

 

Ha cégtől érkezik magánszemélynek

0-22 euró között vám- és adómentes
22,1 - 150 euró között vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt
150,1 euró felett kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA

(forrás: posta.hu)

6 (1).jpg

Álljon itt néhány konkrét példa!

Kínából egy darab plüss játék érkezik, mely a vonatkozó szállítólevélen „Toys" (játék) árumegnevezéssel és 15 EUR értékben került feltüntetésre.

A küldemény súlya, valamint a röntgenes átvilágítás alapján megállapítják, hogy az árumegnevezés helyes és az érték is megfelelő, így vám- és ÁFA mentes kis értékű áruként forgalomba bocsátás céljából bejelentettnek tekintendő, ezáltal kézbesíthető a címzett részére.

Japánból rendelt küldeményként MP3 lejátszó érkezik. A szállítólevélen árumegnevezésként „MP3" és értékként 120 USD szerepel.

A röntgenes átvilágítás és a belső áruvizsgálat alapján megállapítják, hogy az árumegnevezés rendben és az interneten fellelhető adatok alapján az értéket is elfogadják. Adott esetben 150 EUR értékig a küldemény vámmentes, de az ÁFA tv. alapján adóköteles, így elektronikus úton árunyilatkozatot nyújt be a Magyar Posta Zrt., mely alapján előírásra kerül a 27 %-os ÁFA. A fizetendő ÁFA összege 120 USD, az érvényes árfolyamon számolva, ~26.000 HUF vámérték után ~7000 HUF. A közteher közlése és bevételezése után a küldemény kézbesíthető a címzett részére.

Japánból magánszemélytől mobiltelefon érkezik a szállítólevélen árumegnevezésként „Gift phone" (ajándék telefon), értékként 20 EUR szerepel.

A röntgenes átvilágítás után belső áruvizsgálat alá vonják a küldeményt és megállapítják, hogy a küldemény tartalma egy darab Iphone4 okos-telefon. Mennyiségéből adódóan elfogadható lenne ajándékként, viszont az értéke nem felel meg a kereskedelmi forgalomba alkalmazott értékkel. A címzett értéknyilatkozatot küld be, miszerint a telefon értéke 520 USD, mely megfelel a vámadatbázisban fellelhető értékekkel, így a vámérték elfogadható és a Magyar Posta Zrt. elektronikus úton benyújtja az indítványt a magánszemélytől magánszemélynek küldött ajándék küldemények esetében alkalmazható 2,5 %-os átalányvámtétel, valamint 27 %-os ÁFA kulcs alkalmazásával. Számszerűsítve a fizetendő közteher 520 USD, az érvényes árfolyamon számolva, ~112.000 HUF vámérték után a vám (~112.000 HUF 2,5 %-a ) ~2800 HUF és az ÁFA pedig (~112.000 +~2.800 =~114.800 HUF ÁFA alap 27 %-a) ~31.000 HUF.

(A képek forrása: Magyar Posta)

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr445695664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása