Soha bélyeg még nem utazott ilyen messzire

2015. augusztus 04. postar

A Plútóról készült fantasztikus, még soha nem látott közelképektől volt hangos a média néhány hete. A New Horizons űrszonda azonban egy különleges szállítmányt is vitt magával, egy 1991-es bélyeget éppen a Plútóról, amelyen még ez a szöveg állt: Felfedezetlen Plútó. Soha bélyeg még nem utazott ilyen messzire.

pluto.jpg

A űrkutatás történetébe feltétlenül bekerülő új fejezeten túl így egy kis filatéliatörténelmi esemény is történt, hiszen egy bélyeg jutott a világűrbe, és rögtön a Plútóig utazott. Több csúcsot is döntött egyszerre, hiszen a legmesszebbre jutott bélyeg címet is elnyerte, valamint „jelen lehetett” az eseménynél, amely a feliratát tulajdonképpen idejét múlttá tette. 

A bélyeg egyébként egy tízrészes sorozat darabja volt, amelyen a naprendszer bolygói és a Hold szerepeltek. (A Plútót ekkor még bolygónak tartották, 15 évvel később veszítette el ezt a státuszát.) Mivel az amerikai posta szerette volna, ha a bolygókon kívül valamilyen „amerikai kapcsolat” is szerepelt volna a bélyegeken: a tervező Ron Miller egy-egy űrjárművet is párosított hozzájuk, amelyek megjelentek a képeken. Egyedüli kivételt a Plútó képezett, amelyet ekkor még nem sikerült semmilyen módon megközelíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr317677588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása