Extrém postaládák és egy kis történelem

2015. július 16. postar

A postaládáról nem kell, hogy automatikusan valami unalmas, szürke dolog jusson az eszünkbe. Akár az egyéniségünket is kifejezhetjük egy mutatós vagy vicces levelesládával a kapun vagy a ház előtt.

bugatti.jpg

Az ötletek és kreativitás terén az amerikaiak és az ausztrálok élen járnak, ahogy ezt egy korábbi posztban már megmutattuk, hozunk most mutatóba pár újabb figyelemre méltó, illetve kacagtató példát. Ezekkel az egyedi levélládákkal akár a környékbelieket és a postást is mosolyra fakaszthatjuk, vagy egyszerűen dekorálhatjuk házunk közvetlen környezetét.

A képek forrása: https://www.pinterest.com/spholl/special-letter-boxes/ 

Persze nemcsak az otthoni levelesládák lehetnek érdekesek, hanem egy-egy ország hivatalos levélgyűjtőinek is története is tartogathat meglepetéseket. Vegyük például az emblematikus piros postaládákat Nagy-Britanniában, amelyek nélkül az utca képe sem lenne ugyanolyan. (A britek egyébként a kézbesített leveleket általában az ajtón direkt erre a célra kialakított résén keresztül becsúsztatva kapják, és mondjuk egy nyaralást követően termetes halom küldemény tud összejönni az előszoba padlóján, szinte már útakadályt képezve.)

Visszatérve a piros viktoriánus postaládákhoz. A legrégebbi, még meglévő postaláda, amely eredetileg a wakefieldi postahivatal oldalára volt felszerelve, 1809-ből származik. Az útmenti, álló postaládák azonban ennél jóval később, az 1850-es évektől terjedtek el, és sok változatuk létezett az évek során. (Az ötlet egyébként az útmenti levélgyűjtőkre Anthony Trollope-tól származott, aki ma már inkább regényíróként ismert, de annak idején a brit postának dolgozott, és beutazta Európát, ahol jó példákat látott Franciaországban és Belgiumban is.)

redpostbox.jpg

Külön érdekesség, hogy csak 1874-től lett a postaládák színe a „kötelező” piros, előtte sok helyen zöldeket használtak, mert jobban illeszkedtek a környezetbe, az ügyfelek azonban éppen ezért nem mindig találták meg őket. Az összes postaláda uniformizálása mintegy 10 évet vett igénybe a királyi postának.

Arról is adtunk hírt korábban, hogy egy elkötelezett nyugdíjas postás szeretné dokumentálni az ország összes postaládáját, ennek során pedig egészen különleges helyekre és ritkaságokhoz jut el. Peter Willis 2007-ben ment nyugdíjba, és már 2500 levélgyűjtőt lefotózott a 115 ezerből.

postas1.jpg

Hogy még egy különlegességről hírt adjunk: Liverpoolban van egy igazán egyedi postaláda, amely 2013-ban volt 150 éves. A BBC News Magazine cikke szerint a saját korában mindössze 7 darab készült belőle, de csak ez az egyetlen, a „Liverpool Special” élte túl működőképesen az idők viharait a város utcáin. A postaládáknak saját baráti köre van, amely igyekszik összegyűjteni a hozzájuk kapcsolódó történeteket és dokumentációjukat.

liverpool_special.jpg

liverpool-special2.jpg

Az egyedi telefonfülkék, melyek szintén hozzátartoztak a brit utcaképhez, néhány ritka kivételtől eltekintve eltűntek, vajon ez lesz a sorsa az emblematikus piros postaládáknak is?

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr37632132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása