„Megfogyva bár, de törve nem” - 2020 a Nemzeti Összetartozás Éve

2020. szeptember 29. MagyarPosta

Vörösmarty Mihály Szózatának sorai a magyarság túlélési, megmaradási ösztönét és képességét foglalja költői képbe. A 2020-as esztendőt a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánította a magyar kormány. A Magyar Posta alkalmi bélyegblokk kibocsátásával tiszteleg az esemény előtt.

Az I. világháborút követő trianoni békeparancs a történelmi Magyarország területének kétharmadát csatolta valamely szomszédos országhoz, az országhatárok átrajzolása 3,3 millió magyar számára jelentette hazájának elveszítését.

Az 1920-as trianoni döntés a Magyar Királyi Postát hasonlóan sújtotta, mint Magyarországot. A döntéssel elvesztettük postáink közel kétharmadát öt területi igazgatósággal, továbbá ingatlanjaink és ingóságaink jelentős részét. Ahogy az ország életét újra kellett szervezni, úgy a Posta számára is a teljes postai hálózatirányítás átszervezésére volt szükség, új területi igazgatóságokat kellett kijelölni.

A trianoni szerződés a postások társadalmában is komoly bizonytalanságot jelentett. A Posta támogatta az elszakadt területekről a csonka Magyarországra menekülő magyarokat, és a külhonban elbocsátott, majd hazamenekült postásokat alkalmazta, tette mindezt akkor, amikor maga sem volt könnyű helyzetben.

osszetartozas_blokk_perf.jpg

Mindezek után túlélésünk záloga a tapasztalatok feldolgozása és a döntés, hogy akár minden más nemzetnél jobban megerősödik bennünk az összetartozás tudata, egymás segítése, valamint a közös értékek, kultúra, hagyományok ápolásának és ünneplésének képessége.

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokkal ünnepli ezeket az értékeket. Az alkalmi bélyegblokkon és az alkalmi borítékon nemzeti egységünk egyik legszebb jelképe, az Országház kupolacsarnok-boltozata látható a mindannyiunk fölött elterülő, hol borús, hol napsütötte égbolt felhőivel. A bélyegblokk keretrajzán és a borítékon a bélyegző fő eleme a Trianon100 logó.

A bélyegképet Takács Tamás Péter, grafikusművész tervezte. Az újdonság megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, az egyes postákon és a www.posta.hu-n.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr3616219906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.