Neked is eSzemélyid van? Ha még nincs, érdemes kiváltani.

2020. május 15. MagyarPosta

Tudtad, hogy hivatalos és magánügyeidet is intézheted elektronikusan eSzemélyi segítségével? Három előnye is van: környezettudatos, mert használatával csökken a papírfelhasználás, kényelmes, mert online történik és gyorsabb, mint a személyes ügyintézés.

Az elektronikus személyi igazolvány 2016 óta igényelhető, ma már az új igénylők csak ilyen igazolványt kapnak[1].

foto3.jpeg

Az eSzemélyi igazolvány chipje a személyes adatokat biztonságosan tárolja. Az adatok eléréséhez az arra feljogosítottnak szüksége van egy speciális kártyaolvasóra, amely segítségével megfelelő szoftver telepítése után az információk megjeleníthetők.

Az eSzemélyi használható többek között a gyógyszertárakban eRecept kiváltásakor, vagy akár vasúti bérletét is hozzárendelheti chipes igazolványához. Az eSzemélyivel a postán is lényegesen gyorsabban, kényelmesebben intézheted ügyeidet, például amikor ajánlott levelet veszel át, vagy amikor kézbesítés során a postás PDA-ján a kártya egyetlen érintésével azonosíthatod magad.

Kevesen tudják, hogy az eSzemélyihez e-Aláírás funkció is kérhető, ez az ország bármely okmányirodájában igényelhető. Hogy miért érdemes aktiválni ezt? Mert bármely elektronikus dokumentumot hitelesíteni lehet vele, nem kell például kézbesítéskor a küldemény átvételét aláírással igazolni, hanem az okmányt PDA-hoz érintve egyszerűen beütöd a hétszámjegyű e-Aláírás PIN kódot és már kész is a ’hitelt érdemlő’ aláírás.

Ma már több mint 4,3 millió[2] magyar állampolgár rendelkezik eSzemélyivel. Akinek még chip nélküli személyazonosító igazolványa van, az illeték- és díjmentesen – az okmány lejáratától függetlenül – lecserélheti azt eSzemélyire bármely okmányirodában vagy kormányablakban.

Az eSzemélyiről további részleteket a www.eszemelyi.hu oldalon olvashatsz.

Ne felejts hozzá e-Aláírás funkciót is kérni! :)

 

[1] A 65. életévet betöltött – nem letelepedett jogállással rendelkező – jogosult kérheti, hogy a részére határidő nélküli érvényességi idejű új személyazonosító igazolvány kerüljön kiállításra. A határidő nélküli érvényességi idejű személyazonosító igazolvány tároló elemet nem tartalmaz, így elektronikusan igénybe vehető szolgáltatásokhoz, elektronikus személyazonosításhoz, elektronikus aláíráshoz nem alkalmazható. Természetesen ez csak egy lehetőség a 65. év feletti polgár számára, ha nem kíván élni vele, ő is a főszabályként 6 éves érvényességi idejű, tároló elemmel rendelkező új személyazonosító igazolványt kapja.

[2] 2020. februári 29-i adatok alapján

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr10015692796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása