Húsvét a nagyvilágban

2016. március 14. postas_nick

Több posta is kibocsátott bélyeget az ünnep közeledtével - lássuk most a vatikáni, horvát, finn és a szlovák alkotásokat!resize_aspx_3.jpg

 

A horvát posta a húsvét emblematikus figuráját, a nyulat hívta vendégül idei ünnepi bélyegére. Az alkotást Alenka Lalić és Sanja Rešček közismert zágrábi művészek tervezték. A nyuszi az öröm jelképeként jelenik meg, kedves megjelenése bizonyára sokaknak mosolyt csal majd az arcára.

A szlovákok egy másik ismert motívumot: a csibét helyezték a középpontba, ami ezúttal vert csipke technikával került a bélyegre. Ezzel az alkotó, Vladislav Rostoka a hagyományos szlovák népi művészetnek állít emléket, Szlovákiában ugyanis régóta hagyomány a tojásokat csipkével vagy horgolással díszíteni.

zn_607_velka_noc_2016_palickovana_cipka_v_obrazokm_1151.jpg

Az idei vatikáni bélyeg igazi meglepetés a magyaroknak: a grafikai tervhez ugyanis egy magyar származású festőművész, Hajnal János (1913-2010) két ólomüveg alkotását használták fel, amelyek eredetije a milánói St. Angela Merici plébániatemplomban található.

1454085529115.jpg

 S végül a finnek húsvéti nyusziját is érdemes megnézni, ami a mai húsvéti üdvözlőlapok stílusában készült, tervezője Anna-Mari West.

 easter-greeting-stamps-2016-finland-rabbit.jpg

Kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!

Forrás: https://www.linns.com/news/world-stamps-postal-history/2016/march/easter-greeting-stamps-rabbits-chicken-geese-2016.html

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr398476728
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása