A legviccesebb levelek a Télapónak

2015. december 09. postar

Nem sok gyerek van, aki legalább egyszer ne írt volna levelet a Télapónak vagy a Jézuskának, kultúrkörtől, szokásoktól függően. Megígérem, jó leszek, szeretnék...

cim.jpg

Micsoda izgalommal várta az ember, hogy eltűnjön az ablakba kitett levél, vagy éppen megjöjjön a válasz a szülőkre bízott „postázott” küldeményre. Ahogy szintén minden gyerekben felmerül a kérdés, hogy vajon ki is viszi el a levelet és mikor, hogy jut be érte a szobába, bárki legyen is az. Ha pedig postára került a levél, akkor vajon ki kézbesíti majd a Télapónak Lappföldön?

A leveles galibák már nem egy mesekönyv vagy rajzfilm alapját adták. Gondolhatunk akár Jean De Brunhoff Babar és a Télapó című könyvére vagy a Micimackó és a karácsony című filmre, amelyekben a levelek elsodródtak, nem a kívánt irányba indultak, hiányzott belőlük egy kívánság és sok egyéb bonyodalom szövődött köréjük. Eszünkbe juthat a Karácsony Artúr vagy az Öt elem című és még sok további film.

A gyerekek Télapónak vagy a Jézuskának címzett levelei szinte kivétel nélkül listákat tartalmaznak a vágyott ajándékokról, esetleg némi önreflexiót (vagy legalább annak látszatát): idén nem mindig voltam jó, de jövőre mindenképpen az leszek, úgyhogy ugye azért hozol nekem ezt, azt vagy amazt. A válasz pedig általában egyszerre volt dicsérő, de egyben kissé oktató célzatú is a jövőre nézve. Nem egyszer akár már az ajándékokkal együtt, a fa alá érkezett.

A levelek gyakran okoznak a meghatódáson túl vidám perceket is. Így az az írás is, amelyben egy kisfiú először bocsánatot kér a múltban elkövetett tetteiért, megköszöni a Télapó levelét, de karácsonyra „mindössze” 5,3 millió dollárra vágyik.

1_4.jpg

Egy másik amerikai kisfiú részletesen leírja, hogy mi mindent tett az adott évben: örökbefogadott egy gazdátlan kiskutyát, lenyírta a füvet stb., karácsonyra pedig szeretne egy Ipad2­-t, felkerülni az internetre, sőt jobb gazdasági helyzetre is vágyik, hogy kevesebbe kerüljön a benzin, és az országának ne kelljen háborúznia.

Egy másik kis szerző a Télapó rénszarvasának egészsége felől érdeklődik, sőt közli: megérti azt is, ha a Télapó nem tudja neki megvenni, amit szeretne, akkor csak hozzon neki sok pénzt.

2_3.jpg

Van olyan is, aki egész kis esszét kanyarított a Télapónak, benne a hangsúlyozott kéréssel, hogy most már nagyon szeretne egy laptopot, amire a 10 éves kor ideális idő, így azt is megérti, hogy az elmúlt négy-­öt évben eddig nem teljesült a vágya, aminek azonban most már igazán ideje lenne.

Végül pedig egy levél, ami emlékeztethet arra, miről is szól igazán az ünnep. Az író szeretetet, örömet kér, hogy együtt lehessen a családjával, a barátaival. Ahogy írja, sokan azt mondják, a Télapó nem létezik, de ő nem hisz nekik, és reméli, boldog a Télapó az Északi­sarkon, s boldog karácsonyt és új évet kíván neki is.

A bejegyzés trackback címe:

https://posta.blog.hu/api/trackback/id/tr958151498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása